GROZ: samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek

vr 14 februari 2020 - 11:25
Doctor-Gezondheidszorg
Samenwerking
Nieuws

De zorg staat voor grote uitdagingen en zal moeten kantelen. Dat stellen de initiatiefnemers van GROZ, ofwel zorg, maar dan omgekeerd. Bij GROZ staat niet langer de Z van ziekte voorop, maar de G van gezondheid. Inzet van dit initiatief is het zo goed mogelijk inrichten van de gezondheidszorg in de toekomst.

Onlangs ondertekenden diverse organisaties in Deventer de intentieverklaring ‘Gezondheid en Zorg via State of the Art Logistiek in de Leefomgeving’. Het doel om preventie en de juiste zorg op de juiste plek - en de juiste personen - te krijgen, vereist een nieuwe vorm van logistiek met fijnmazige distributie.

Burgers, zorgprofessionals, ondernemers, wetenschappers, financiers en overheid slaan binnen GROZ de handen ineen. Dat gebeurt zowel op lokaal als nationaal niveau. De partijen werken samen aan concrete zorgvernieuwingen om zo te zorgen voor een vitaal functionerende samenleving met een gezonde economie. De behoefte van burgers, en patiënten, staat centraal bij het inrichten van de toekomstige zorg.

Juiste zorg op de juiste plek

De organisaties maken zich sterk voor het zo goed mogelijk organiseren van zorg in de leefomgeving voor diegene die dat nodig heeft. Het optimaliseren van bestaande en nieuwe processen is een onderdeel daarvan. Ook om de zorg betaalbaar te houden.

Een eerste stap voor het creëren van een nationale coalitie en aanpak om er in 2030 voor te zorgen dat 50 procent meer zorg in de eigen leefomgeving kan worden georganiseerd. Onlangs stelden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Federatie Medisch Specialisten een factsheet samen waarin de financieringsmogelijkheden voor juiste zorg op de juiste plek projecten en oplossingen op een rij gezet zijn.

Coalitie gaat behoeften in kaart brengen

De komende maanden wordt de GROZ-coalitie verder versterkt. Bestaande en lopende (onderzoek)projecten zullen met elkaar verbonden worden. Ook worden de behoeften van de betrokkenen, maar met nadruk die van burgers en patiënten, in kaart gebracht als vertrekpunt voor nieuwe acties.

De coalitie bestaat uit de Topsector Life Sciences & Health, Topsector Logistiek - TKI Dinalog, PostNL, CB (Healthcare), Nederland Zorgt Voor Elkaar, Carinova, Veenman, Breda University of Applied Sciences – Logistics Community Brabant, Hogeschool Arnhem Nijmegen en TNO Traffic & Transport.