HagaZiekenhuis zet druksensor in tegen hartfalen

Een kleine druksensor in de longslagader, de CardioMEMS, moet voor hartfalenpatiënten opname in het ziekenhuis voorkomen. De sensor meet dagelijks de druk. Als deze verhoogd is, kan een behandeling met medicijnen klachten zoals kortademigheid en vochtophoping voorkomen. Ook is dan geen opname in het ziekenhuis nodig. Het HagaZiekenhuis voert deze nieuwe e-health technologiemethode sinds kort uit.

Het meten van de druk in de longslagader gebeurt dus via de druksensor. Het inbrengen van deze sensor gebeurt ‘minimaal invasief’ via de liesslagader. De sensor heeft geen batterijen nodig en gaat het hele leven mee. De patiënt voert dagelijks de meting uit door thuis op een kussen met meetapparatuur te gaan liggen. Een signaaltje maakt duidelijk dat de meting is gelukt en de uitkomst wordt direct naar het ziekenhuis gestuurd. Een oplopende longdruk is direct meetbaar. 

 “Bij patiënten met ernstig hartfalen werkt de pompfunctie van het hart niet goed. Dit leidt tot kortademigheid, vasthouden van vocht en vaak tot opname in het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat voordat deze klachten zich voordoen, de druk in de longslagader al oploopt. Dat is het eerste teken dat het hart het bloed niet meer goed kan rondpompen. Als we dan direct een behandeling met medicijnen starten, voorkomen we dat klachten ontstaan”, zegt Cardioloog Jan Willem Borleffs.

Twintig Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het HagaZiekenhuis, voeren deze nieuwe proactieve benadering in studieverband uit.

Het HagaZiekenhuis startte vorig jaar nog een proef met met hartrevalidatie op afstand. De deelnemende patiënten die revalideren na een hartinfarct, hoeven niet meer naar het HagaZiekenhuis (Den Haag) moeten komen voor controle of bijsturing van het beweegadvies. Het doel van deze zorg-op-afstand is tijdwinst voor patiënten en zorgprofessionals en een continue begeleiding.

ASZ zet ook druksensor in

Onlangs maakte het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) bekend dat het ziekenhuis voor het eerst druksensoren voor telemonitoring in een longslagader bij patiënten met ernstig hartfalen heeft geïmplanteerd. Eerdere onderzoeken met de sensor lieten zien dat vaak één à twee weken voordat er klachten ontstaan, zoals zoals kortademigheid, vocht vasthouden of gewichtstoename, al een stijging van de drukken zichtbaar is.

De oplossing wordt in de basis gevormd door een sensor die onder lokale verdoving via de liesader in de linkerlongslagader wordt geplaatst. De patiënt gebruikt thuis een kussen waar een antenne in is verwerkt waarmee verbinding wordt gemaakt met de sensor. Via een simkaart wordt de informatie uit de sensor via een beveiligde internetverbinding beschikbaar gemaakt voor de cardioloog.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?