Beter beeld, minder straling met nieuwe scanner

24 april 2024
Innovatie
Nieuws

Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis maakt sinds kort gebruik van de nieuwste, zogeheten photon-counting CT (PCCT) scanner. Hiermee kunnen scherpere beelden worden gemaakt en het geeft minder stralingsbelasting. Behalve meer comfort voor de patiënten geeft deze scanner ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Door de sterk verbeterde resolutie kunnen meer details en kleinere anatomische structuren worden waargenomen.

Met de scan kan bovendien meer informatie over de weefselsamenstelling worden verkregen en kan bijvoorbeeld het effect van longperfusie in beeld worden gebracht. Ook kan met spectrale beeldvorming metalen de medische hulpmiddelen zoals die worden gebruikt bij operaties bij kinderen met scoliose, nauwkeuriger in kaart worden gebracht. Daarnaast is de verwachting dat met de PCCT-scanner niet alleen de stralingsbelasting verlaagd maar ook de hoeveelheid benodigde contrastvloeistof verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Minder ingrepen door goed beeld

In 2021 werd al een van de eerste PCCT's in Europa in het Erasmus MC in gebruik genomen. Deze tweede versie staat in het kinderziekenhuis en is daar van grote toegevoegde waarde. Zo kunnen het hart en de bloedvaten van een baby goed in beeld worden gebracht zonder dat de baby een operatie hoeft ondergaan. Op basis van de haarscherpe beelden kan een chirurg beter een beslissing nemen of een behandeling nodig is.

Ook is het met de PCCT mogelijk om dieper in de longen te kijken bij kinderen en zo de longziekten beoordelen. Dat is volgens de artsen vooral belangrijk bij pasgeborenen en jonge kinderen met interstitiële longziekte (children Interstial Lung Disease, chILD) en kinderen met aangeboren longafwijkingen.

Scanner met lagere dosis straling

Photon-counting computed tomography werkt met andere detectoren dan die in een normale CT-scanner. De röntgenstraling wordt nauwkeuriger geanalyseerd. Een normale CT-scanner registreert met een “energie-integrerende” detector (EID) de totale fotonenergie die in een detector wordt gedeponeerd. Daar zit energie van fotonen in, maar ook elektronische ruis, wat kan zorgen voor een slechter beeld.

Dr. Ciet van het Erasmus is voorzitter van het initiatief voor standaardisatie van photon-counting CT-protocollen, gepromoot door de European Society of Pediatric Radiology (ESPR). Dit initiatief heeft als doel het CT-protocol voor kinderen te standaardiseren en te homogeniseren, om zo de beste beeldkwaliteit te verkrijgen bij de laagst mogelijke dosis. De verwachting is dat de dosis gemakkelijk met tien tot twintig procent kan worden verlaagd in vergelijking met het vorige CT-protocol. Er zijn zelfs tekenen dat het met vijftig procent kan worden gereduceerd. Ook Philips heeft dit jaar een nieuwe transducer op de markt gebracht. Deze zogeheten ‘hockey-stick transducer kan kwalitatief betere echo’s maken op lastig bereikbare plekken