Search
Close this search box.
Search

Met hartdagboek-app wordt hartfalen eerder herkend

In Nederland weten naar schatting zo'n 255.000 mensen niet dat ze hartfalen hebben. Dat is zorgwekkend want hartfalen is een ernstige ziekte die zonder behandeling snel kan verslechteren. Hoe eerder hartfalen wordt ontdekt, hoe beter. Om te helpen bij het eerder herkennen van hartfalen heeft de Hartstichting met ondersteuning van de Philips Foundation de Hartdagboek-app ontwikkeld.

De gratis dagboek-app ontwikkeld is door de Hartstichting in samenwerking met de Philips Foundation om hartfalen eerder op te kunnen sporen. In de app houden mensen na een korte intake, twee weken nauwgezet hun klachten bij omtrent onder meer kortademigheid, vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Er rolt geen diagnose uit de app, maar de uitkomst kan wel net dat zetje in de rug zijn om de klachten eens met de huisarts te bespreken.

Hartdagboek-app: laagdrempelige en praktische technologie

De Hartdagboek-app is inmiddels bijna 9.000 keer gedownload. De ontwikkeling van de Hartdagboek-app is mede mogelijk gemaakt door de Philips Foundation. Sylvia van Es, President van Philips Nederland: “We werken al sinds 2018 samen met de Hartstichting om het leven van hart- en vaatpatiënten te verbeteren. Omdat we samen als partners optrekken, kunnen we veel impact maken. Deze app is daar een mooi voorbeeld van laagdrempelige technologie waarmee we  patiënten helpen om hartfalen eerder te herkennen.”

Behandeling hartfalen zorgt voor betere kwaliteit leven  

Bij hartfalen werkt het hart minder goed, het pompt het bloed minder goed rond. Daardoor krijgen spieren en organen te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Susanne Bogerd, arts bij de Hartstichting: “Hartfalen wordt vaak pas laat herkend omdat veel voorkomende klachten, zoals kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden, vrij algemeen zijn. Mensen denken vaak ‘die klachten horen bij de leeftijd’ of veronderstellen dat er iets anders aan ten grondslag ligt.”

“Zodoende stellen ze nog te vaak een bezoek aan de huisarts uit, terwijl je met een goede en snelle behandeling de klachten kunt verminderen. Als de diagnose hartfalen is gesteld, dan stelt een cardioloog in principe de meest optimale behandeling in. Dit gaat vaak om medicatie in combinatie met veranderingen in lifestyle zoals minder zout en meer bewegen. Met een behandeling op maat kan de kwaliteit van leven verbeteren én kan het hart minder snel achteruit gaan.”

Met dagboek-app sneller naar de huisarts 

Met een campagne wijst de Hartstichting mensen op klachten die mogelijk duiden op hartfalen en adviseert wanneer nodig deze met de huisarts te bespreken. Onderdeel van de campagne is de Hartdagboek-app die gratis te downloaden is via Google Play (Android) en de Apple App Store (iOS). Gebruikers vullen gedurende twee weken dagelijks een korte, gepersonaliseerde vragenlijst in. Susanne Bogerd: “De app is eenvoudig in gebruik. Na twee weken krijg je een duidelijk overzicht van de duur, frequentie en het verloop van je klachten. Dit maakt het voor de patiënt en de huisarts makkelijker om het gesprek aan te gaan. Bij een vermoeden van hartfalen kan de huisarts vervolgonderzoek inzetten.” 

Voor de huisarts blijft het stellen van de diagnose hartfalen complex, de informatie uit de app helpt hierbij. In de toekomst krijgt hij of zij hier misschien ook hulp bij van AI want onderzoekers hebben met succes een AI-algoritme ontwikkeld waarmee, in combinatie met een slimme stethoscoop, binnen 15 seconden de diagnose hartfalen gesteld kan worden. 

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?