Hechten met één hand - Nieuwsoverzicht van 5 november

10 november 2015
Switchfront
Innovatie
Nieuws

Innovatiekrediet maakt hechten met één hand mogelijk

Mellon Medical ontwikkelt de Switch, een precisie-hechtinstrument voor chirurgen. Om die ontwikkeling te financieren deed het bedrijf een beroep op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor een innovatiekrediet. Hun aanvraag werd de eerste keer afgewezen, omdat het bedrijf niet goed wist aan wie ze hun oplossing konden verkopen. Toen ze eind 2014 wel zicht hadden op de afzetmarkt kregen ze een Innovatiekrediet. Dr. Mark Vrancken Peeters, vaatchirurg en medeoprichter van Mellon Medical vertelt: “De Switch is een hechtapparaat voor chirurgen. Het maakt hechten met één hand mogelijk. Hierdoor kan het hechten accuraat en sneller worden uitgevoerd - maar liefst vijftig procent sneller. Wanneer de chirurg in het apparaat knijpt, gaan de bekjes naar elkaar toe en worden naald en draad door het weefsel gevoerd.” “Er zijn wel hechtapparaten die met één hand bediend worden, maar deze zijn alleen maar geschikt voor grovere weefsels zoals buikwanden. De Switch hecht nauwkeurig fijne weefsels, ook weefsels die dieper in het menselijk lichaam of die alleen bereikbaar zijn onder een moeilijke hoek.” 

Geheugenverbetering via elektroden getest op mensen

Op dit moment testen onderzoekers de mogelijkheden om het geheugen te verbeteren door middel van elektroden in het menselijk brein. Het leger van de VS financiert het onderzoek via de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Ze hopen dat de resultaten veteranen met geheugenbeschadigingen kunnen helpen.  Het idee van de onderzoekers is om de elektrische patronen die herinneringen maken en opslaan na te bootsen. Ze hopen dat ze niet alleen soldaten kunnen helpen, maar ook mensen die een beroerte hebben gehad - en zelfs mensen bij wie het geheugen minder goed werkt vanwege normale veroudering.  

"Gen-edit techniek CRISPR in 2017 testen op mensen"

Startup Editas mikt erop om in 2017 de CRIPR/Cas9 techniek op mensen met een zeldzame vorm van blindheid te testen. Het gaat hierbij om: leber congenital amaurosis. Het bedrijf koos hiervoor omdat het relatief eenvoudig te behandelen met CRISPR. De exacte fout in de genen is bekend en het oog is gemakkelijk te bereiken. Editas CEO Katrine Bosley vertelt aan technologyreview: "Het voelt snel, maar we houden het tempo van de wetenschap aan." Tijdens de behandeling wordt de retina geïnjecteerd met een 'soep' van virussen die geprogrammeerd zijn om CRISPR te maken - inclusief een eiwit dat een gen op een precies plaats kan snijden. Om de ziekte te behandelen moeten er ongeveer duizend DNA letters verwijderd worden van het gen CEP290 in de lichtgevoelige cellen van de patiënt.