Search
Close this search box.
Search

Herston Health Precinct krijgt een biofabricatie Institute

Herston Health Precinct, in Australië, zal vanaf 2017 het Herston Biofabrication Institute huisvesten. Het instituut, wat twee verdiepingen in Queensland University of Technology beslaat, zal kennis op het gebied van 3D-printen, -modelleren en -scannen van menselijke weefsel vergroten.

Het Herston Biofabrication Institute maakt het mogelijk patiënt-gespecificeerde 3D-weefsels te scannen, modelleren en vervaardigen. Het instituut, gelegen in Queensland, Australië, biedt Australische onderzoekers en clinici de mogelijkheid zich te richten op geavanceerd onderzoek. Het instituut is het resultaat van een samenwerking tussen de Queensland University of Technology (QUT) en het Metro North Hospital and Health Service.

Twee verdiepingen in het Herston Health Precinct

Het instituut krijgt zijn plek op twee verdiepingen in het QUT, gelegen in het Herston Health Precinct. Binnen het Herston Health Precint bevinden zich verschillende onderzoeks- en gezondheidsinstellingen. Het is het eerste biofabricatie instituut wat zich in een ziekenhuis bevindt.

De twee verdiepingen bieden artsen, onderzoekers, ingenieurs, verpleegsters en wetenschappers samenwerkingsruimten. Hierin kunnen de multidisciplinaire teams samen werken aan het ontwikkelen van 3D-weefsels. De mogelijkheden op de twee verdiepingen zijn groot; van weefselmanipulatie tot het maken van scans en het vervaardigen van 3D-modellen. Er zijn tevens onderwijsruimtes en innovatie hubs te vinden.

Biofabricatie van implantaten

Het vakgebied biofabricatie combineert geavanceerde fabricatietechnieken met biologische systemen. Zo worden ontworpen weefselconstructen, om bijvoorbeeld gebroken botten te zetten of kraakbeen te vervangen, werkelijkheid. Hiervoor wordt bijvoorbeeld de 3D-printer ingezet. Het Biofabrication Institute zal zich dan ook op deze professie focussen.

Bij QUT, een van de samenwerkingspartners, zijn de eerste stappen in dit veld al gezet. Hier worden cellen van patiënten gebruikt bij het creëren van 3D-weefsel. Dit zorgt ervoor dat het weefsel niet afgestoten wordt door het lichaam van de patiënt. Het weefsel groeit mee met het lichaam en met de tijd ‘verdwijnt’ de implantaat. Metalen implantaten worden met deze ontwikkeling overbodig.

3D-printen van organen

De verwachtingen voor het instituut zijn hoog gespannen. Zo moet het instituut de weg banen voor vaker gebruik van 3D-printers, eventueel zelfs in operatiekamers. Het hoofddoel voor het instituut is het 3D-printen van organen. Hiermee kunnen wachtlijsten voor organen ingekort worden. De samenwerking tussen artsen, onderzoekers, wetenschappers en zelfs patiënten moet hiervoor de beste omgeving bieden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?