Search
Close this search box.
Search

Hightech trainingscentrum Amsterdam UMC open

Vandaag, 4 februari, opent op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC. Het Amsterdam Skills Centre (ASC), een nieuwe faciliteit voorzien van onder meer twaalf hightech operatiekamers, operatierobots en virtual reality simulatoren. De oprichting van het Amsterdam Skills Centre is één van de eerste grote initiatieven van het vorig jaar gefuseerde Amsterdam UMC.

Het in november 2017 aangekondigde ASC heeft als doel chirurgen off the job te trainen om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Doordat zo vaker, sneller en efficiënter kan worden geoefend zijn vaardigheden sneller aangeleerd. Dit verkort de training van snijdend specialisten en verbetert de patiëntveiligheid.

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en middeninkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Volgens de WHO hebben wereldwijd vijf miljard mensen geen toegang tot basale chirurgische zorg. Elke minuut worden meer dan 250 noodzakelijke operaties niet uitgevoerd door een gebrek aan chirurgen en anesthesiologen. Het skills centre heeft tot doel een betaalbare en mobiele leeromgeving te creëren die overal ter wereld geïmplementeerd kan worden.

A’dam als centrum Life Sciences

Met de opening van het ASC beoogt Amsterdam UMC bij te dragen aan ontwikkeling van het Amsterdam Life Science District (ALSD). Het ondersteunt daarin de ambities van de gemeente Amsterdam. Steeds meer medische bedrijven en organisaties, zoals het Europese EMA en een vestiging van de Amerikaanse FDA, vestigen zich in de hoofdstad.

Dit moet een aanzuigende werking hebben op andere medisch technische bedrijven die zich op of rondom het ALSD-terrein willen vestigen, waarmee Amsterdam steeds verder uitgroeit tot een internationaal centrum voor Life Sciences. Vorige week werd nog bekend dat de gemeente Amsterdam de komende jaren 2,4 miljoen euro investeert in het aantrekken van bedrijvigheid op het gebied van gezondheidstechnologie. Het stadsbestuur wil Amsterdam in de komende vier jaar neerzetten als een centrum voor gezondheid en kunstmatige intelligentie.

Unieke samenwerking

Voor het opzetten van de ASC-faciliteit werd samengewerkt met Stryker, een internationaal medisch-technologiebedrijf. Stryker investeerde in het gebouw en leverde de apparatuur die gebruikt wordt voor de trainingen. De onderneming stelde de samenwerking met Amsterdam UMC te zien als een voorbeeld van een uniek partnership tussen wetenschap en bedrijfsleven.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?