Search
Close this search box.
Search

Hoeksche Waard geeft ‘medische vertaalapp’ aan vluchtelingen

De gemeente Hoeksche Waard biedt sinds kort Oekraïense vluchtelingen een vertaalapp van Medicoo aan. In Tilburg is deze app al eerder voor dit doel in gebruikgenomen. Via deze app kunnen vluchtelingen en zorgverleners gewoon in hun eigen taal communiceren in het geval van problemen. Via een chatfunctie krijgen ze medisch advies waardoor de lokale artsen minder zwaar worden belast.

Voor mensen uit het buitenland kan het lastig zijn om zich verstaanbaar te maken als er onverhoopt een medisch probleem ontstaat. Een tolk is niet altijd meteen beschikbaar en ook het Engels is natuurlijk niet iedereen machtig. Het is dan handig dat er vertaalapparaatjes of apps zijn die effectief kunnen vertalen wat er gezegd wordt. In Tilburg konden vluchtelingen al sinds 1 augustus 2022 hun medische vragen via de vertaalapp stellen en nu kan dat dus ook in Hoeksche Waard. Het gaat concreet om de Medicoo, dit is een app voor medische zorgvragen met een automatische vertaalfunctie in de app. Zodat zowel vluchtelingen als het medisch team in hun eigen taal met elkaar kunnen communiceren.

130 vluchtelingen in Piershil

Het medisch team van medicinfo, de ontwikkelaar van de betreffende app, bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen. Zij geven via de chatfunctie van de app medische adviezen die dus, net als de vragen van de patiënt, automatisch worden vertaald. Op die manier ontstaat er minder druk op de lokale huisartsen.

In de Hoeksche Waard is een  opvanglocatie in Piershil met plusminus 130 mensen die er tijdelijk verblijven. Omdat ook zij behoefte hebben aan huisartsenzorg heeft de gemeente met de GHOR (onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) en de zorggroep, besloten om Medicoo van medicinfo aan te bieden. Zo kan snel de juiste zorg in de eigen taal worden geboden. Tamara Schiedon, accounthouder huisartsen voor de GHOR ZHZ zegt op de website van medicinfo: “Met de inzet van deze app kunnen we echt wat druk op de huisartsenzorg verminderen. We hopen dat de opgevangen vluchtelingen in Piershil de app volop gaan gebruiken!”

Medico app breed ingezet  

Het inzetten van apps of vertaalapparaten gebeurt in de zorgsector op steeds meer plekken. Twee recente voorbeelden zijn, naast het gebruik van de genoemde Medicoo app, onder meer de inzet van VASCO-translators en de vertaalapp van ZNA en Global Talk, een internationale organisatie van 1.600 tolken. VASCO-translators worden sinds kort bijvoorbeeld ingezet op de SEH van Bravis. Met deze speciale vertaaltoestellen kunnen anderstaligen zoals mensen met een migratieachtergrond of toeristen op eenvoudige wijze communiceren. De vertaling verloopt zo prettiger voor verpleegkundigen en patiënten en de privacy blijft gewaarborgd omdat familieleden de vertaalslag niet hoeven te maken.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?