Search
Close this search box.
Search

Huisarts meer tijd voor patiënt in pilot VGZ en Zilveren Kruis Achmea

Zorgcoöperaties VGZ en Zilveren Kruis Achmea zijn begonnen met pilots waarin huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënt. Zij krijgen zij de gelegenheid meer aandacht aan individuele patiënten te besteden, wat de zorg beter en goedkoper moet maken.

Met de pilots willen de zorgcoöperaties onnodige doorverwijzing naar specialisten verminderen. Huisartsen verwijzen te regelmatig door, omdat het achterliggende probleem niet helder in kaart te brengen is. Dit is te wijten aan een gebrek aan tijd en directe aandacht, een gevolg van de vele protocollen waaraan een huisarts moet voldoen. VGZ biedt participerende huisartsen een vrij te besteden budget, wat eerder aan de administratieve methodes om consulten te declareren opging. Op korte termijn worden meer huisartsen bij de proef betrokken.

Eerste pilot succesvol

VGZ startte een eerste pilot in Limburg. Hier bleek dat een huisarts 30% minder patiënten doorverwijst naar een specialist. In de pilot kreeg de huisarts meer ruimte voor de zieke, in plaats van voor de ziekte. Op deze manier heeft de arts de mogelijkheid meer empathie te tonen, en vallen achterliggende problemen sneller op. Zo kan een oudere met vele klachten, simpelweg eenzaam blijken te zijn. Een oorzaak-gevolg relatie die in een kort gesprek niet snel naar boven komt.

Emotionele problemen meest gemist

Volgens Doetinchemse huisarts Frans Derksen, die in juni promoveert aan de Radboud Universiteit, missen huisartsen voornamelijk emotionele problemen. Dit komt omdat huisartsen een groot deel van hun tijd moeten besteden aan het registreren van data en het volgen van protocollen. De aandacht kan op deze manier nooit 100% naar de patiënt uitgaan, zo stelt Derksen. Een compleet beeld creëren van de situatie is hierdoor niet mogelijk.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) brengt op haar beurt in kaart wat noodzakelijk is om huisartsen meer tijd te geven. Mogelijke oplossingen zijn meer financiering en betere inzet van ondersteunend personeel. Ook kan er gedacht worden aan minder patiënten per huisarts. De vereniging hoopt dat het nieuwe kabinet het mede mogelijk gaat maken dat huisartsen die extra tijd krijgen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?