Huisarts meer tijd voor patiënt in pilot VGZ en Zilveren Kruis Achmea

Zorgcoöperaties VGZ en Zilveren Kruis Achmea zijn begonnen met pilots waarin huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënt. Zij krijgen zij de gelegenheid meer aandacht aan individuele patiënten te besteden, wat de zorg beter en goedkoper moet maken.

Met de pilots willen de zorgcoöperaties onnodige doorverwijzing naar specialisten verminderen. Huisartsen verwijzen te regelmatig door, omdat het achterliggende probleem niet helder in kaart te brengen is. Dit is te wijten aan een gebrek aan tijd en directe aandacht, een gevolg van de vele protocollen waaraan een huisarts moet voldoen. VGZ biedt participerende huisartsen een vrij te besteden budget, wat eerder aan de administratieve methodes om consulten te declareren opging. Op korte termijn worden meer huisartsen bij de proef betrokken.

Eerste pilot succesvol

VGZ startte een eerste pilot in Limburg. Hier bleek dat een huisarts 30% minder patiënten doorverwijst naar een specialist. In de pilot kreeg de huisarts meer ruimte voor de zieke, in plaats van voor de ziekte. Op deze manier heeft de arts de mogelijkheid meer empathie te tonen, en vallen achterliggende problemen sneller op. Zo kan een oudere met vele klachten, simpelweg eenzaam blijken te zijn. Een oorzaak-gevolg relatie die in een kort gesprek niet snel naar boven komt.

Emotionele problemen meest gemist

Volgens Doetinchemse huisarts Frans Derksen, die in juni promoveert aan de Radboud Universiteit, missen huisartsen voornamelijk emotionele problemen. Dit komt omdat huisartsen een groot deel van hun tijd moeten besteden aan het registreren van data en het volgen van protocollen. De aandacht kan op deze manier nooit 100% naar de patiënt uitgaan, zo stelt Derksen. Een compleet beeld creëren van de situatie is hierdoor niet mogelijk.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) brengt op haar beurt in kaart wat noodzakelijk is om huisartsen meer tijd te geven. Mogelijke oplossingen zijn meer financiering en betere inzet van ondersteunend personeel. Ook kan er gedacht worden aan minder patiënten per huisarts. De vereniging hoopt dat het nieuwe kabinet het mede mogelijk gaat maken dat huisartsen die extra tijd krijgen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?