Huisartsenposten Oost-Brabant stapt over op cloudtelefonie

24 oktober 2018
Bellen-telefonie
Eerstelijn
Nieuws

De Huisartsenposten Oost-Brabant en Vtel in Enschede hebben een contract getekend voor de implementatie van Vcare, de communicatiesuite van de telecomaanbieder. De Oost-Brabantse organisatie, waarbij 500 huisartsen zijn aangesloten, verwacht door de samenwerking met Vtel een verbetering van de telefonische bereikbaarheid en verkorting van de wachtrijen.

Vtel in Enschede is specialist in telecommunicatiediensten in de zorgsector, de zakelijke markt en mobiele telefonie. In de zorg is Vtel actief met Vcare. Inmiddels bellen volgens Vtel zo’n 13,5 miljoen Nederlanders via Vcare met huisartsenposten en praktijken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van wat de telecomaanbieder ‘high secure cloudtelefonie’ noemt. Zo zou betrouwbaarheid en privacy van de gesprekken gegarandeerd worden. De Huisartsenposten Oost-Brabant kent een verzorgingsgebied van 1,1 miljoen inwoners. De zorg wordt verleend vanuit huisartsenposten in Eindhoven, Geldrop, Helmond, ‘s-Hertogenbosch, Oss, Uden en Zaltbommel. Bij spoedeisende hulp wordt eerst contact gelegd met een van de triagecentra in Eindhoven of ’s-Hertogenbosch. De organisatie constateerde echter dat cliënten met een hulpvraag lang, soms te lang, in de wacht bleven staan.

Verbetering via cloudtelefonie

“Helaas zijn wij, net zoals veel andere huisartsenposten, bekend met dit probleem”, legt Harrie Geboers, voorzitter Raad van Bestuur van Huisartsenposten Oost-Brabant, uit. “Dit probleem heeft meerdere oorzaken, waar we stuk voor stuk mee aan de slag zijn gegaan.” Eén van de oorzaken bleek het oude telefoniesysteem te zijn, dat meerdere malen haperde. Uiteindelijk kwam men uit bij het cloudgebaseerde communicatieplatform van Vtel uitgekomen, waarmee men verwacht een flinke verbetering te behalen voor zowel de telefonische bereikbaarheid als de wachttijden. De implementatie van het cloudgebaseerde communicatieplatform Vcare start op korte termijn, zo stellen beide partijen. Huisartsenposten Oost-Brabant wil nog voorafgaand aan de feestdagen in december 2018 voor de spoedeisende hulp gebruik kunnen maken van Vcare en geen risico’s nemen met het huidige telefoniesysteem.

Samenwerking met PharmaPartners

Telecomaanbieder Vtel sloot onlangs nog een overeenkomst met zorg-ICT leverancier PharmaPartners Huisartsenzorg. Zij willen samenwerken om de efficiëntie, het gebruiksgemak en de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken (Medicom) en huisartsenposten (Hapicom) te vergroten. Dit moet plaatsvinden via een ‘vergaande integratie’ tussen huisartsinformatiesysteem Medicom van PharmaPartners en de Vcare-communicatiesuite van Vtel.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!