IBM werkt aan robot voor ouderen

31 december 2016
Nieuws
De wereld heeft steeds meer te maken met vergrijzing. Oudere bevolkingsgroepen groeien, terwijl er tegelijkertijd steeds minder mensen geboren worden. Zo werden in Japan minder dan 1 miljoen mensen geboren in 2016. De vraag naar hulp voor ouderen wordt dan ook steeds dringender. IBM werkt nu samen met Rice University aan een groep sensoren, die op den duur in een robot geplaatst kunnen worden.

Het huidige leven niet verstoren

De sensoren ondersteunen ouderen met het behouden van hun zelfstandigheid en een goede gezondheid. Tegelijkertijd moet de innovatie zonder problemen in het leven van de ouderen passen. Intuïtief gebruik van de robot staat dan ook centraal bij het ontwerpproces. De designers van IBM proberen dat doel te bereiken door sensoren te ontwikkelen die veranderingen in beweging, geur en geluid opvangen. Aan de hand van deze sensoren kan de robot vervolgens inschatten of het om een potentieel gevaarlijke situatie gaat.

Prototype MERA

Het prototype waar IBM momenteel mee werkt heeft de naam MERA meegekregen, een afkorting voor Multi-Purpose Eldercare Robot Assistant. IBM test de robot in hun ‘Aging in Place’ laboratorium. Het laboratorium is ontworpen aan de hand van echte huizen. Hierdoor krijgt de robot te maken met realistische situaties; van een oven die aan blijft, tot een val van een persoon.

MERA is uitgerust met verschillende camera’s om gezichtsuitdrukkingen te leren kennen. Ook draagt de robot een door Watson aangedreven spraakherkenning met zich mee, evenals sensoren om vitale functies te meten.

De robot doet denken aan een geavanceerde, minder knuffelbare, versie van Paro de robotzeehond. Net als Paro moet de robot ook een vorm van gezelschap voor ouderen zijn. Om de vele functies van de robot optimaal voor te bereiden, is veel onderzoek nodig. IBM geeft dan ook aan dat de robot in de nabije toekomst nog niet op de markt zal verschijnen. Wel wilt het bedrijf de komende jaren sensoren in huizen gaan plaatsen, om zo de nodige informatie te verzamelen.

###IBM-Robot###