Search
Close this search box.
Search

IBM wil medische informatie uit vingernagel halen

IBM heeft een kleine medische sensor ontwikkeld die op een vingernagel kan worden geplaatst en waarmee informatie over onder meer beweging en grijpkracht kan worden geregistreerd. Het Amerikaanse technologiebedrijf hoopt dat hiermee het verloop van bepaalde ziektes kan volgen waardoor in vroeg stadium kan worden ingegrepen indien nodig.

Grijpkracht is volgens medici een indicatie van of bijvoorbeeld medicatie aanslaat, maar ook kan het een wijzen op hart- en vaatproblemen en grijpkracht kan tevens de mate van het cognitieve functies bij schizofreniepatiënten helpen bepalen.

In praktijk wordt de informatie die wordt verzameld door de miniscule sensor verzonden naar een computer waar met behulp van machine learning de status van de gezondheid wordt bepaald. Algoritmes zoeken daarbij naar patronen die mogelijk duiden op een bepaalde ziekte of aandoening. Zodoende kan ook per patiënt gepersonaliseerde zorg worden aangeboden.

Het project met de vingernagelsensor was in eerste instantie gericht op oudere patiënten met Parkinson waarbij werd gemonitord in hoeverre medicatie tegen deze ziekte zou aanslaan. Doorgaans hebben oudere mensen een broze huid waardoor sensormetingen op de huid doorgaans niet het gewenste effect zouden hebben.

IBM ontwikkelde een een prototype dat bestaat uit een accelerometer en een mechanische spanningsmeter die op de vingernagel bevestigd wordt. Hoewel het nog gaat om een prototype, denkt IBM dat de nagel voor meerdere medische doeleinden kan worden ingezet.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?