Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

IBM wil medische informatie uit vingernagel halen

IBM heeft een kleine medische sensor ontwikkeld die op een vingernagel kan worden geplaatst en waarmee informatie over onder meer beweging en grijpkracht kan worden geregistreerd. Het Amerikaanse technologiebedrijf hoopt dat hiermee het verloop van bepaalde ziektes kan volgen waardoor in vroeg stadium kan worden ingegrepen indien nodig.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Grijpkracht is volgens medici een indicatie van of bijvoorbeeld medicatie aanslaat, maar ook kan het een wijzen op hart- en vaatproblemen en grijpkracht kan tevens de mate van het cognitieve functies bij schizofreniepatiënten helpen bepalen.

In praktijk wordt de informatie die wordt verzameld door de miniscule sensor verzonden naar een computer waar met behulp van machine learning de status van de gezondheid wordt bepaald. Algoritmes zoeken daarbij naar patronen die mogelijk duiden op een bepaalde ziekte of aandoening. Zodoende kan ook per patiënt gepersonaliseerde zorg worden aangeboden.

Het project met de vingernagelsensor was in eerste instantie gericht op oudere patiënten met Parkinson waarbij werd gemonitord in hoeverre medicatie tegen deze ziekte zou aanslaan. Doorgaans hebben oudere mensen een broze huid waardoor sensormetingen op de huid doorgaans niet het gewenste effect zouden hebben.

IBM ontwikkelde een een prototype dat bestaat uit een accelerometer en een mechanische spanningsmeter die op de vingernagel bevestigd wordt. Hoewel het nog gaat om een prototype, denkt IBM dat de nagel voor meerdere medische doeleinden kan worden ingezet.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen