Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
20 oktober 2017
Artikel delen

ICT-afstudeerproject helpt mensen met verstandelijke beperking

Mensen met lichte dementie laten soms het gas branden of gaan ’s nachts dwalen. Het hulpmiddel Wijzer spoort voor de bepaalde situatie relevante informatie op en biedt duidelijkheid en houvast. Joyce Pisters ontwikkelde het hulpmiddel samen met NoXqs Zorginnovaties en won er de ICT talent Awards mee.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het hulpmiddel Wijzer biedt mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid en houvast in verschillende situaties. Zo kunnen mensen met lichte dementie met hulp van Wijzer controleren of ze het gas niet aan hebben laten staan. En wanneer ze ‘s nachts gaan dwalen omdat ze verward of bang zijn, kan Wijzer dit gedrag herkennen, de persoon gerust stellen, de partner wekken of de wijkverpleegkundige waarschuwen. Ook kan het hulpmiddel een compliment geven wanneer iemand een situatie of activiteit zelfstandig heeft uitgevoerd. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Sensoren en open data
Wijzer spoort relevante informatie op over een bepaalde situatie met behulp van sensoren en open data. Joyce Pisters (24) gebruikte sensoren van een smartphone en een headset voor hersenactiviteit. Het idee is om meerdere sensoren te koppelen die bijvoorbeeld in een armband zijn verwerkt. De gegevens kunnen worden opgeslagen voor latere analyse. Ook kan Wijzer de gebruiker onmiddellijk voorzien van tips en suggesties hoe in de geregistreerde situatie te handelen door middel van een stappenplan. Dit biedt mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid en houvast waardoor zij beter zelfstandig functioneren.

Winnaar ICTalent Award
Joyce Pisters won met dit afstudeerproject de Fontys ICTalent Award en kreeg van de examencommissie de hoogst mogelijke beoordeling, een tien. De ICTalent Awards is de competitieve showcase van Fontys Hogeschool ICT. Studenten van alle studierichtingen binnen de opleiding HBO-ICT kregen de kans hun beste werk te tonen aan docenten, medestudenten, media en ICT-bedrijven waarmee de hogeschool ICT nauw samenwerkt. Door middel van pitches moeten studenten het publiek overtuigen en zoveel mogelijk stemmen voor hun project of product verzamelen. Het project Wijzer won de wedstrijd omdat het mogelijkheden biedt voor veel verschillende doelgroepen, een innovatief karakter heeft en maatschappelijk verantwoord is. Joyce Pisters ontving de ICTalent Award en een waardecheque van 1.800 Euro.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen