ICT-storing VUmc voorbij, werkomgeving weer te gebruiken

24 oktober 2018
algemeen-vumc
ICT
Nieuws
De ICT-storing begon dinsdagmorgen en trof de digitale werkomgeving (View) binnen locatie VUmc. Daarop worden alle computerprogramma's aangeboden. Het elektronisch patiënten dossier (EPD) is wel blijven functioneren, zo benadrukt het academisch ziekenhuis. De veiligheid van gegevens was dan ook niet in gevaar. Voor zover bekend is er geen sprake van een cyberaanval of hack. Wel konden afzonderlijke patiëntendossiers niet worden geraadpleegd – dus ook geen behandelgegevens, foto’s of labuitslagen - kon personeel niet inloggen en werkte de mail niet.

Alternatieve route voor werkomgeving

Alle medewerkers hebben nu weer toegang tot de digitale werkomgeving. Eerst konden medewerkers wel van buiten, maar niet in het VUmc toegang tot View krijgen. Wel wordt er vooralsnog gewerkt via een alternatieve route om de werkomgeving te gebruiken. Als gevolg van de storing werden in eerste instantie de poliklinieken en de spoedeisende hulp (SEH) gesloten. VUmc benadrukte dat dit nodig was om de patiëntveiligheid te waarborgen. Alle geplande opnames gingen wel gewoon door. Locatie AMC was niet getroffen door de storing. De SEH ging gistermiddag als eerste weer open. Sinds 13:00 uur vandaag (24 oktober) zijn de poliklinieken weer volledig operationeel en is de reguliere bedrijfsvoering weer van toepassing.

Vaker grote ICT-storing

Het afgelopen jaar zijn er vaker grootschalige ICT-storingen geweest bij ziekenhuizen, waaronder in januari bij het Nijmeegse Radboudumc en het eveneens Nijmeegse CWZ. In september 2017 leidde een grote ICT-storing in het Tilburgse ETZ, locatie Elizabeth, tot een opnamestop en het uitstellen van operaties. Ook bij het Radboud moesten operaties uitgesteld worden omdat er geen toegang meer was tot de benodigde informatie in patiëntendossiers.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!