Search
Close this search box.
Search

Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.

Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof

Vanaf 1 januari 2024 stap het Ikazia Ziekenhuis over naar het gebruiken van vloeibare zuurstof met het Eco Origin-label. De vloeibare zuurstof zorg ervoor dat de CO₂ -uitstoot met 86% wordt verminderd en draagt bij aan milieubewust handelen in de gezondheidszorg. Het Ikazia Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis in de Benelux dat een duurzaam partnerschap aangaat met Air Liquide Healthcare.

Vloeibare zuurstof

Het Ikazia Ziekenhuis maakt gebruik van vloeibare zuurstof die bij -183° C wordt getransporteerd en opgeslagen, wat een efficiëntere logistiek mogelijk maakt in vergelijking met gasvormige zuurstof. Op het ziekenhuisterrein worden twee grote tanks gebruikt om de vloeibare zuurstof in op te slaan. Vervolgens wordt deze omgezet naar het ademvriendelijke gas dat jaarlijks goed is voor maar liefst 78 miljoen liter.

Matthijs de Vroed, aanjager Duurzaamheid in Ikazia, benadrukt het belang van deze stap: “Deze reductie van onze uitstoot betekent jaarlijks een vermindering van 16.000 kg CO₂. Daarnaast werkt Air Liquide de komende jaren aan het volledig elektrificeren van zijn vrachtwagens, waardoor we onze ecologische voetafdruk nog verder kunnen verkleinen.”

De beslissing om over te stappen naar het vloeibare zuurstof is in lijn met de bredere duurzaamheidsvisie van Ikazia. Matthijs de Vroed benadrukt dat ze een positieve bijdrage willen leveren aan de gezondheid van de patiënten, medewerkers en de omgeving door de impact op klimaat en milieu te minimaliseren. Dat heeft een positieve invloed op de gezondheid. In de komende jaren wil het Ikazia Ziekenhuis de CO₂ -uitstoot verder verminderen en bijdragen aan een circulaire economie.

Duurzaam op Europees niveau

Parallel aan het Integraal Zorgakkoord IZA) en de Green Deal 3.0 voor de zorg, is ook op Europees niveau werk gemaakt van de verplichting voor organisaties om aan de slag te gaan met duurzaamheid. De zorgsector – verantwoordelijk voor zeven procent van alle CO2-uitstoot in Nederland – heeft een belangrijke taak om te verduurzamen.

In het Integraal Zorgakkoord zijn over duurzaamheid afspraken gemaakt en daarnaast is er de Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan duurzame zorg’. Verder heeft de Europese Unie in november 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. Hoewel de verplichtingen voor zorginstellingen op dit gebied (nog) niet zo ver gaan als voor bedrijven, krijgen ze ongetwijfeld te maken met deze Europese sturing. Onder meer banken en zorgverzekeraars gaan zorgorganisaties waarschijnlijk sterker bevragen op milieuaspecten. Daarom is het volgens Deloitte belangrijk om samen te werken en hen proactief van de juiste antwoorden te voorzien. Hiervoor heeft Deloitte ook een ESG-routekaart ontwikkeld.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?