Impact PGO vaak nog onbekend bij huisartsen

11 januari 2019
notebook-2386034_1920_edited
Gegevensuitwisseling
Nieuws

2019 moet het jaar worden van de introductie eerste op MedMij-standaarden gebaseerde PGO’s. Mensen moeten met zo’n persoonlijke gezondheidsomgeving meer grip krijgen op hun medische gegevens en zo meer grip op de eigen gezondheid. Een deel van de Nederlandse huisartsen weet echter nog niet precies wat een PGO voor hen inhoudt. Dat vertelt Rob de Vries, huisarts en huisartsopleider, in het eerstkomende nummer van ICT&health.

De huisartsen die het wel weten, hebben volgens De Vries vaak veel weerstand tegen de komst van PGO’s. Zelf is hij juist groot voorstander. Hij denkt dat zijn collega’s vaak uit onwetendheid een wantrouwen koesteren tegen de komst van PGO’s. Doel van de PGO’s is dat mensen uit al hun medische dossiers informatie kunnen halen en die bijvoorbeeld kunnen delen met zorgverleners om zo een betere behandeling mogelijk te maken

MedMij biedt veilige uitwisseling

“Ze weten niet precies wat er gaat gebeuren, zijn bang voor extra werk,” stelt De Vries. “En een deel is huiverig om hun gegevens open te stellen. Ook onder het mom van privacy. Terwijl dat in mijn ogen geen issue zou moeten zijn. Het MedMij Afsprakenstelsel voorziet in een veilige uitwisseling van gegevens. En zodra de patiënt zijn gegevens in beheer heeft, is het niet meer de verantwoordelijkheid van de zorgverlener." Overigens is dit geen kritiek op zijn collega’s, benadrukt De Vries. Zie het als een constatering van het feit dat MedMij onder huisartsen nog aan bekendheid en populariteit kan winnen. En juist dat wil De Vries dolgraag veranderen. “Ik geloof echt dat de zorg er beter van wordt. Maar ik zie ook een grote discrepantie tussen wat MedMij en de ontwikkelaars van PGO’s aan het doen zijn aan de ene kant, en de uiteindelijke gebruikers aan de andere kant. Er ligt heel veel nadruk op de techniek en zorgverleners en zorggebruikers worden maar mondjesmaat geïnformeerd. Hiertussen hoop ik een positie in te kunnen nemen.”

PGO’s al veel mogelijkheden

De Vries heeft inmiddels al verschillende persoonlijke gezondheidsomgevingen bekeken. “Of ik daar blij van word? Ja en nee. Softwarematig ziet het er heel gelikt uit. Nu al heb je heel veel mogelijkheden met een PGO. Maar ik vraag me af of dat in het begin allemaal wel wenselijk is. Moeten we niet heel simpel beginnen om de drempel voor de gebruiker laag te maken? Dan kunnen er later nog functionaliteiten aan toegevoegd worden.” ICT&health 1, 2019 verschijnt in de tweede helft van februari.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!