Search
Close this search box.
Search

Implanteerbare capsule levert medicijnen in kankerpatiënten

Onderzoekers aan de University of Texas in San Antonio (UTSA) creëerden een implanteerbare capsule, wat medicijnen direct in het lichaam levert. De capsule maakt gebruik van 5000 nano-kanalen, om te bepalen in welke hoeveelheid het medicinaal nano-vloeistof in het lichaam los moet laten. Voor nu focussen de onderzoekers zich hiermee op het bestrijden van kanker.

De nieuwe capsule is gevuld met medicinaal nano-vloeistof en kan direct in tumoren geïmplanteerd worden. De onderzoekers aan de University of Texas geven aan dat deze directe medicijnlevering twee voordelen met zich meebrengt: het reduceert de kans op systemische toxiciteit, terwijl het de effectiviteit van het medicijn op kwaadaardige cellen vergroot.

De juiste hoeveelheid medicijnen

Hoewel medicijnen veel goeds betekenen voor de wereld, zijn ze niet lichaamseigen. Een te grote hoeveelheid ervan en het lichaam ziet het als een bedreiging. Een te kleine hoeveelheid, echter, en het medicijn is niet effectief. De juiste balans vinden en behouden betekent voor veel patiënten iedere dag medicijnen slikken, of naar de dokter afreizen voor injecties. De capsule van UTSA kan hier verandering in brengen. De 5000 nano-kanalen zorgen er automatisch voor dat de juiste hoeveelheid medicinale nano-vloeistof losgelaten wordt.

In vivo implantatie

De capsule werkt enkele dagen of weken en is in te zetten voor verschillende kwalen. Lyle Hood, een van de auteurs van het onderzoek, geeft aan dat de capsule hiermee uitermate geschikt is voor de bestrijding van kanker. Het huidige prototype is permanent en wordt geïnjecteerd. De onderzoekers zijn echter op zoek naar een 3D-print technologie om een afbreekbare capsule te creëren, die door de patiënt ingeslikt kan worden. Omdat de capsule erg klein is, is het verenigbaar met andere bestrijdingen van de ziekte.

Capsules krijgen plek in de medische wereld

Het implanteren van capsules met medicijnen heeft ook baat bij andere ziektes. Zo kreeg een capsule voor diabetici recent goedkeuring van de FDA. Ook HIV-patiënten hebben baat bij de automatische levering van medicijnen. Alessandro Grattoni, voorzitter van de afdeling Nanomedicine bij het Houston Methodist Research Institute, ontwikkelde een grotere versie van de capsule voor de behandeling van HIV. Het inzetten van implanteerbare capsules krijgt zo zijn plek in de medische wereld. Hood geeft aan dat de capsules op den duur ook ingezet kunnen worden bij het bestrijden van pijn in gewrichten, of zelfs immunotherapie voor kankerpatiënten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?