Search
Close this search box.
Search

Informatie Apotheek.nl beschikbaar in BeterDichtbij-app

De medicijninformatie van KNMP-website Apotheek.nl is voortaan direct beschikbaar in de BeterDichtbij-app. Als een patiënt en zijn huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener in een bericht een medicijnnaam gebruikt, wordt die naam automatisch aanklikbaar voor meer informatie. Het doel is dat patiënten altijd en precies de juiste betrouwbare medicijninformatie beschikbaar hebben. Vorig jaar mei sloot BeterDichtbij een vergelijkbare overeenkomst met informatiewebsite Thuisarts.nl.

In bijna één op de 15 berichten die wordt uitgewisseld binnen BeterDichtbij komt een medicijnnaam voor. Een belangrijke reden om de informatie van Apotheek.nl van branchevereniging KNMP toe te voegen aan BeterDichtbij. De belangrijkste informatie over medicatie wordt binnen de BeterDichtbij app getoond. Als de patiënt uitgebreidere informatie wil lezen, kan dat via een directe link naar Apotheek.nl.

Betere informatie medicatie

Nike Everaarts, apotheker bij de KNMP en coördinator van Apotheek.nl benadrukt het belang dat mensen goed geïnformeerd worden over de werking, de risico’s en het gebruik van deze medicijnen. Informatie over medicijnen is niet altijd gemakkelijk te vinden en niet altijd begrijpelijk, zo blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut NIVEL. Ook is het soms onduidelijk of een website betrouwbaar is. “Door de samenwerking met BeterDichtbij komen patiënten en zorgverleners in de app direct uit bij betrouwbare en begrijpelijke medicijninformatie op Apotheek.nl”, aldus Everaarts.

Apotheek.nl is met ruim 1 miljoen bezoekers per maand naar eigen zeggen de best bezochte website over medicatie van Nederland en bovendien recent bekroond tot Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. Als onafhankelijk platform en initiatief van de KNMP, stelt Apotheek.nl continu op zoek te zijn naar samenwerkingen om de informatie onder een nog grotere groep te verspreiden. Vorig jaar november sloten Apotheek.nl en Thuisarts.nl zich mede in dit kader aan bij het Netwerk Patiënteninformatie, een initiatief ter verbetering van online medicatie-informatie.

Gebruik BeterDichtbij

BeterDichtbij meldde eerder in januari dat 15 ziekenhuizen en tientallen huisartsenpraktijken inmiddels gebruik maken van de communicatie-app. Zo gingen het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel en Nij Smellinghe in Drachten begin dit jaar met de app aan de slag.

Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen) was in januari het eerste topklinische opleidingsziekenhuis (STZ) dat de digitale dienst inzet. Het Maasziekenhuis Pantein bracht eind december 2018 naar buiten dat het een proef met beeldbellen met BeterDichtbij ging uitbreiden. Het BovenIJ ziekenhuis breidde begin dit jaar de in 2016 begonnen pilot met BeterDichtbij ziekenhuisbreed uit.

Samenwerkingsverbanden

BeterDichtbij ging in mei 2018 een samenwerking aan met NHG-website Thuisarts.nl (circa 2 miljoen bezoekers per maand). Patiënten en artsen die via BeterDichtbij met elkaar communiceren, kunnen in hun gesprek in de app direct toegang krijgen tot de onafhankelijke informatie van Thuisarts.nl. Met de samenwerking is de informatie van Thuisarts.nl beschikbaar voor alle deelnemende huisartspraktijken, ziekenhuizen en hun patiënten.

In oktober 2018 volgde een koppeling met het huisartseninformatiesysteem van Medicom. Daarmee kunnen patiënten straks makkelijker vanuit het dossier aanmelden voor de app en automatisch informatie met hen delen. In november 2018 werd beeldbellen via een samenwerking met KPN doorgevoerd. KPN maakt beeldbellen al langer mogelijk binnen zijn Zorgmessenger-dienst voor zorgprofessionals. Verder zijn er koppelingen mogelijk gemaakt met EPD’s.

In 2019 is het volgens oprichter en directeur Godfried Bogaerts de bedoeling om de groei in gebruik door te zetten en de dienst verder aan te sluiten op de behandeling en zorg van mensen en de werkprocessen van zorgverleners. Zo moet het verder mogelijk worden om geplande afspraken zichtbaar te maken in de BeterDichtbij app via de HL7/FIHR standaarden en kunnen zorgorganisaties automatische reminders versturen zoals een afspraakherinnering. Verder worden mogelijkheden toegevoegd voor het beveiligd koppelen van zelfmetingen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?