Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Innovatie centraal bij dialoog over kwaliteit langdurige zorg

Vanaf 2020 wordt het thema innovatie een vast onderdeel van de dialoog tussen zorgkantoren en zorgaanbieders over de kwaliteit van de langdurige zorg, zoals verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg. Dat staat in de aanvullingen op het inkoopbeleid van de zorgkantoren voor 2020.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Behalve deze aandacht voor innovatie in de langdurige zorg, heeft het inkoopbeleid ook nieuwe uitgangspunten voor de besteding van het kwaliteitsbudget voor de verpleeghuiszorg. Voor de gehandicaptenzorg staat beschreven hoe de zorgkantoren de invulling van de 100 extra bedden voor mensen met een complexe zorgvraag gaan vormgeven. Uitgangspunt voor zorgkantoren bij de zorginkoop blijft het voeren van een goede en gelijkwaardige dialoog met zorgaanbieders om de kwaliteit van zorg volgens de wensen van cliënten continu te verbeteren.

Meer eigen regie in langdurige zorg

Technologische innovaties bieden naar verwachting mogelijkheden voor meer eigen regie en kwaliteit van leven voor cliënten in de langdurige zorg, zo schrijft koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast kunnen technologische innovaties bijdragen aan een betere communicatie tussen de cliënt en zijn netwerk (zowel informeel als professioneel).

Zorgkantoren willen samen met zorgaanbieders het komende jaar de mogelijkheden voor technologische innovatie onderzoeken. Zij zullen de deelname aan regionale platforms en het leren van koplopers stimuleren. Zorgkantoren verwachten daarnaast van zorgaanbieders dat zij een visie op technologische innovaties in de zorg ontwikkelen en een werkwijze om van een idee tot een geïmplementeerde innovatie te komen.

Zorgtechnologie verbetert welzijn

Minister Bruins (Medische Zorg) gaf onlangs in een Kamerbrief aan dat de inzet van digitale toepassingen en technologie zoals slimme sensors in verpleeghuizen het welzijn van bewoners bevordert en de belasting van zorgpersoneel vermindert. Hij stelde dat het opschalen van digitale technologie ook een belangrijk middel kan zijn in de aanpak van personeelstekort. Structureel is tot 2,1 miljard euro aan extra middelen beschikbaar om verpleeghuizen in staat te stellen aan het Kwaliteitskader inzake verpleeghuiszorg te kunnen voldoen.

Koepelorganisatie Actiz stelde eerder deze week blij te zijn met gedane handreikingen in een verkennend rapport over toepassing en opschaling van zorgtechnologie in verpleeghuizen. Uit de verkenning van Jester Strategy blijkt onder meer dat, hoewel er steeds meer (zorg)technologie wordt ingezet in verpleeghuizen, het opschalen ervan een grote uitdaging blijft. ActiZ wil – waar het kan met andere partijen – verder aan de slag gaan met activiteiten die zorgorganisaties ondersteunen bij de implementatie en opschaling van (zorg)technologie in de verpleeghuissector.

Wilt u weten wat u nu al met nieuwe technologieën en innovatie kunt doen? Reserveer dan snel uw gratis entree ticket voor dé Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020! Let op, ook nu geldt weer dat vol echt vol is. Dus wacht niet en meld je vast aan.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen