Search
Close this search box.
Search

Innovatief DRUP-onderzoek toont nut behandeling op maat

Veel bestaande kankermedicijnen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij een bepaalde groep patiënten, kunnen ook werken bij andere patiënten. Reden voor het CPCT-consortium om te starten met het DRUP (drug rediscovery protocol)-onderzoek. Hierbij krijgen patiënten een doelgerichte behandeling of immunotherapie op basis van hun moleculaire tumorprofiel, ongeacht de locatie van de tumor.

Onderzoeker Daphne van der Velden van het Antoni van Leeuwenhoek heeft een groot deel van haar promotieonderzoek gewijd aan dit innovatieve onderzoek naar behandeling op maat, dat gebruik maakt van whole genome sequencing. Zij beschrijft de eerste resultaten in haar proefschrift, dat ze op 6 december heeft verdedigd, zo schrijft het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL).

Tijdens haar promotieonderzoek werd één groep patiënten behandeld met een geneesmiddel dat anders niet voor hen beschikbaar zou zijn geweest: nivolumab. 30 patiënten met vergevorderde stadia van 8 verschillende tumorsoorten kregen deze immuuntherapie, nadat de DNA-sequentie van hun tumoren was vastgesteld.

Toegang tot geneesmiddel

De tumoren hadden alleen een deel van hun moleculaire profiel gemeen: zogeheten microsatelliet-instabiliteit. 20 van de 30 patiënten bleken baat te hebben bij nivolumab: de ziekte bleef stabiel of de tumor werd zelfs kleiner. Er vinden volgens het AVL momenteel onderhandelingen plaats met de Nederlandse zorgautoriteiten om ervoor te zorgen dat patiënten met dit moleculaire profiel toegang tot dit geneesmiddel krijgen.

Tot nu toe zijn bijna 300 patiënten met verschillende tumorsoorten begonnen met een behandeling in onderzoeksverband in een van de 89 cohorten die zijn gestart. In ieder cohort wordt een van de 18 beschikbare behandelingen getest binnen een specifieke subgroep patiënten.

Potentie DRUP-onderzoek

Van der Velden stelt dat de potentie van het DRUP-onderzoek enorm is. “Wij bieden patiënten zonder (geschikte) behandelopties toegang tot potentieel werkzame en goedgekeurde geneesmiddelen. Tegelijkertijd verzamelen wij een grote hoeveelheid waardevolle informatie die ons helpt bij het verbeteren van doelgerichte behandeling voor toekomstige patiënten.”

Behandeling op maat

Het DRUP-onderzoek (Drug Rediscovery Protocol) wordt uitgevoerd namens het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Hierin bundelen Nederlandse ziekenhuizen en de Hartwig Medical Foundation hun krachten om alle kankerpatiënten een behandeling op maat aan te kunnen bieden op basis van de genetische eigenschappen van hun tumoren.

Studiecoördinator Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek leidt het onderzoek samen met Henk Verheul (Amsterdam UMC/Vumc) en Hans Gelderblom (LUMC).

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?