Search
Close this search box.
Search

Innovatiekrediet draagt bij aan betere diagnose van bloed

De diagnose van bloed-, serum- of plasmamonsters is een tijdrovend en duur proces. MagnaMedics Diagnostics uit Geleen heeft een nieuwe methode ontwikkeld die nauwkeuriger en goedkoper is. De methode kan niet alleen het vitamine D gehalte eenvoudiger helpen bepalen, ook concentraties vitamine B1 en B6 én medicatie zijn beter te meten. Voor de ontwikkeling van deze nieuwe volledig geautomatiseerde methode vroeg MagnaMedics Diagnostics Innovatiekrediet aan van bijna € 600.000.

Aanvragen innovatiekrediet

“Centrifugeren is een bekende methode in medische laboratoria om bloedcomponenten te scheiden. Maar er zijn veel meer stoffen bij aanvang van het onderzoek uit bloedmonster te halen. Onze methode gaat uit van negatieve selectie. Daarbij ontdoen we het bloedmonster eerst van alle voor het onderzoek overbodige stoffen. Dit doen we onder andere door ‘magnetic separation technology’ waarbij magnetische deeltjes vloeistofcomponenten binden en scheiden. Daarna zoeken we naar het specifieke molecuul. De zoektocht is hierdoor eenvoudiger en het resultaat van de meting is nauwkeuriger”, vertelt Mario Wuttke, directeur van MagnaMedics Diagnostics.

Een robot doet het werk

De uiteindelijke bepaling gebeurt via LC-MS. LC-MS combineert vloeistofchromatografie (het scheiden van een monster in verschillende componenten) en massaspectrometrie (het meten van de gezochte componenten). “De traditionele methode is handwerk en vergt meestal veel tijd. Bij de nieuwe methode doet een robot het werk. Dit maakt de meting nauwkeuriger en voorkomt menselijke fouten.” Voor de automatisering werkt MagnaMedics Diagnostics samen met Shimadzu (spectrometers) en Hamilton (laboratorium werkstations voor vloeistoffen).

Medicatie patiënten te monitoren

Door de methode kunnen bijvoorbeeld gehalten van de vitaminen D, B1- en B6-gehalten gemeten worden. “Deze vitaminen krijgen op dit moment veel aandacht, maar onze technologie is veel breder inzetbaar. Bijvoorbeeld om medicatie van patiënten te monitoren.” De eerste praktijkproeven zijn begin 2015 afgerond en hadden betrekking op het meten van medicijnen in het bloed van transplantatiepatiënten. “We hebben pilots gedraaid in ziekenhuizen in Leuven en München. De eerste dagen na een transplantatie moet de medicatie worden gemonitord en goed afgestemd worden. Onze methode waarborgt dat dit accuraat en snel gebeurt.”

Financiële middelen

Om de robottechnologie verder te ontwikkelen had het bedrijf extra financiële middelen nodig. “We stonden voor technische uitdagingen vooral bij de automatisering. Innovatiekrediet bleek goed bij ons bedrijf te passen. De aanvraag was een helder proces, waarin we toonden welke risico’s er zijn bij de ontwikkeling, maar waarbij we ook zekerheden konden tonen.”

Innovatiekrediet hefboom voor nieuwe investeringen

De onderneming is erg tevreden over de ondersteuning door het Innovatiekrediet. Wuttke: “Gezien onze moeilijke financiële situatie was het zonder Innovatiekrediet niet mogelijk geweest het project te financieren. Het Innovatiekrediet was voor de aandeelhouders ook de hefboom om nieuwe investeringen in de onderneming te willen doen.” Wuttke verwacht dat de methode die zijn bedrijf ontwikkelde voor een revolutie zal zorgen in het medisch diagnostische proces. “Maar het door ons ontwikkelde systeem is ook in andere sectoren  inzetbaar, zoals de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.”

Door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?