Search
Close this search box.
Search

Innovatieve plaatsing defibrillator slaat internationaal aan  

Inwendige defibrillators kunnen al langer geplaatst worden zonder dat de bedrading mee naar het hart gaat. Alleen wordt in dat geval de pacemakerfunctie, die de defibrillators ook vaak hebben, aangetast. Dankzij een opzienbarende innovatie kan de inwendige defibrillator echter nu toch, zonder dat de bedrading naar het hart gaat, op een dusdanig slimme wijze geplaatst worden dat de pacemakerfunctie óók intact blijft. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek, onder meer in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Onderzoeksleider in Nederland is Prof. dr. Lucas Boersma, cardioloog in het St. Antonius Ziekenhuis en hoogleraar hartritmestoornissen bij het Amsterdam UMC dat ook meedeed aan deze studie. Het internationale onderzoek betreft een nieuwe procedure bij het plaatsen van de defibrillator. Hierbij wordt de verbinding tussen defibrillator en het hart onder huid aangelegd en niet via de bloedbaan.

Doordat de elektrode onder het borstbeen wordt geplaatst blijft tevens een pacemakerfunctie mogelijk. De operatie is iets ingrijpender voor de patiënt, maar volgens betrokkenen weegt dit zeker op tegen de voordelen. De baanbrekende resultaten van het onderzoek zijn twee maanden geleden gepresenteerd tijdens het grootste cardiologencongres ter wereld in Barcelona. Tegelijkertijd was er een publicatie in The New England Journal of Medicine.

Draad tussen borstbeen en hart

Bij de nieuwe methode zit de draad van de ICT niet in het hart, maar ligt deze er net boven, tussen borstbeen en hart in. Normaliter gaat deze ‘bedrading’ mee het hart in het dat brengt risico’s met zich mee zoals een kans op infecties. Het gevaar daarop neemt zelfs ieder jaar toe. Tevens kan er kortsluiting in de draad ontstaan, waarop de ICD denkt dat er een ritmestoornis is en onnodig een enorme stroomstoot, soms meerdere keren, aan de patiënt kan geven.  Al die genoemde risico’s zijn er bij de nieuwe procedure dus niet en dat maakt de innovatie zo spectaculair.

Pacemakerfunctie van defibrillator blijft intact

De plaatsing van een elektrode onder de huid naast het borstbeen kon al een jaar of tien. Maar die  vroegere methodiek ten koste van de pacemakerfunctie bij een te lage hartslag of als optie om een ritmestoornis te stoppen (ATP), omdat dit niet goed mogelijk is door de borstwand heen. De betreffende innovatie biedt dus de oplossing voor deze problemen. Op de website van het Antonius Ziekenhuis kunnen we lezen: ‘De innovatie houdt in dat de elektrode via een klein ingang van 3 mm bij het maagkuiltje rechtstreeks achter het borstbeen op het hart wordt geplaatst. Op die manier is hartstimulatie wel weer mogelijk, en worden zowel de complicaties van een elektrode in de bloedbaan, als het verlies van de pacemakerfunctie buiten de borstkas vermeden.’

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?