Investeerders stoppen geld in NightWatch-detectiesysteem epilepsie

21 september 2018
NightWatch_3
Monitoring
Nieuws
Jaarlijks hebben zo’n 100.000 Nederlanders te maken met epilepsie. Circa 30 procent van de aanvallen is zwaar genoeg om medische aandacht te vereisen. De meeste van deze aanvallen doen zich ’s nachts voor en worden vaak niet opgemerkt, waardoor medische complicaties ontstaan. Vooral ouders ervaren hierdoor nachtelijke stress. Onderzoek onder de ouders van de patiënten van epilepsiekliniek Kempenhaeghe laat zien dat 60 procent van de ouders actief op zoek is naar een oplossing. Verder hebben zorgprofessionals baat bij een adequaat detectiesysteem om zo de zorgkwaliteit te verbeteren en de zorgtaak te verlichten.

Algoritme berekent kans epilepsieaanval

LivAssured, opgericht in 2013 heeft in dit kader samen met onder meer instellingen Kempenhaeghe, Sein, UMC Utrecht en het Epilepsiefonds de NightWatch. Het detectiesysteem bestaat uit een armband die de patiënt ’s nachts om zijn bovenarm draagt. Het gebruikt een unieke combinatie van hartslag- en bewegingsanalyse, waarbij het apparaat volgens de ontwikkelaars met een hoge mate van nauwkeurigheid bewegingspatronen en veranderingen in hartslag herkent. Een algoritme beoordeeld of deze signalen duiden op een epilepsieaanval en stuurt in dat geval een alarm naar de zorgprofessional of ouder. Dit kan voorkomen dat een epilepsieaanval leidt tot meer schade, ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Volgens een langdurige studie bij epilepsie-instituten Sein en Kempenhaeghe detecteert de NightWatch bij 9 van de 10 klinisch urgente aanvallen en alarmeert hulpverleners op tijd alarmeert. de klinieken noemen dat meer dan een enorme verbetering ten opzichte van alternatieve producten die hiervoor op dit moment op de markt zijn. De resultaten van de studie worden binnenkort gepubliceerd. De NightWatch wordt nu door een groeiende groep Nederlandse gezinnen en in zorginstellingen gebruikt.

Verdere ontwikkeling NightWatch

Volgens Jeroen van den Hout, CEO LivAssured, wordt de kennis en het kapitaal van Oost NL gebruikt voor verdere ontwikkeling en internationale groei van het NightWatch-detectiesysteem. “LivAssured krijgt er met deze investeerder een partner bij met een sterk netwerk in de regio en de zorgsector.” Fondsmanager Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland in LivAssured. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL stelt dat de NightWatch veiligheid bevordert bij mensen met epilepsie en angst wegneemt bij de verzorgenden. “Met deze investering ondersteunen we de verkoop van de NightWatch om uiteindelijk de zorgkosten te verlagen en de zorgkwaliteit te verhogen. Ook kan LivAssured als bedrijf verder groeien in Geldermalsen waarmee werkgelegenheid in de provincie verder toeneemt.”

Meer investeringen in medische startups

Oost NL investeerde afgelopen juli nog samen met Holland Venture in de medische startup MedAngel, om verdere groei en internationalisering mogelijk te maken. MedAngel belooft een einde aan onzekerheid over zaken zoals de werking van medicatie en controle over hoe een dag verloopt voor een chronisch patiënt. Het doet dit doordat de patiënt real-time de temperatuur van de medicatie kan monitoren via een app op de telefoon. In januari 2018 maakten Oost NL en Topfonds Gelderland bekend dat ze samen met KPN’s investeringsdochter Ventures, Menzis en Monuta het Health Innovation Fund III hebben opgestart. Na twee eerdere fondsen, is het derde venture capital fonds van Health Innovations opgezet om innovatieve zorg-startups te helpen bij de marktintroductie van hun product of dienst.

Over Oost NL en Topfonds Gelderland

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. Topfonds Gelderland is een revolverend investeringsfonds van de provincie Gelderland, beheerd door fondsmanager Oost NL. Via Topfonds Gelderland investeert Oost NL met geld van de provincie in innovatieve ondernemingen en projecten op het gebied van economie, duurzame energievoorziening en cultureel ondernemerschap in de provincie Gelderland. In totaal stelt de provincie Gelderland via Topfonds Gelderland 188,75 miljoen euro ter beschikking, waarvan 36,5 miljoen euro voor de fondsinvesteringen en 152,25 miljoen euro voor directe investeringen in Gelderse bedrijven via vijf dochters. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!