Search
Close this search box.
Search

De inzet van zorgtechnologie is inmiddels normaal onderdeel van de praktijk bij zorgaanbieder Zorgbalans, niet alleen op papier. Bestuurder Tamara Pieterse vertelt in ICT&health 1 over de impact van digitalisering op haar organisatie.

Inzet technologie geen discussiepunt meer bij Zorgbalans

Tamara Pieterse, bestuurder van Zorgbalans, heeft de keiharde ambitie om met haar organisatie in 2030 toonaangevend te zijn met oplossingen voor de exploderende zorgvraag van ouderen. Het effectieve gebruik van data - vertaald naar innovatieve technologische toepassingen - zal hier net als de betrokkenheid en vindingrijkheid van de medewerkers een belangrijke rol in spelen. Want grote veranderingen bereik je samen, is het motto van Pieterse.

Pieterse startte als bestuurder bij Zorgbalans in 2018 en stapte zo eigenlijk midden in het strategisch beleid van haar voorganger, die een strategisch plan had vastgesteld voor de periode tot 2020. Wat zij vooral miste in het voorgaande strategisch plan, was de aansluiting op de veranderde praktijk, want het kwam voort uit de tijd van de hervorming van de langdurige zorg, de jaren van krimp, van minder en van ontslagen in de zorg.

Pieterse hierover in de coverstory van ICT&health 1: “Bij mijn aantreden stonden we inmiddels voor andere uitdagingen: zoals de toename van het aantal ouderen met een complexe intensieve zorgvraag, krimp op de arbeidsmarkt, en afname van het aantal mantelzorgers.” Uitdagingen die Zorgbalans onder meer middels zorgtechnologie aan heeft gepakt.

Inzet technologie

De zorgbestuurder is erg tevreden over het feit dat de inzet van (zorg)technologie niet meer ter discussie staat. Toen zij begon, leefde het onderwerp in de praktijk nog niet echt, al was het officieel een belangrijk onderdeel van de strategie.

“Vanaf 2019 zijn we er echt mee aan de slag gegaan om dit in te richten, maar het moest apart worden benoemd als een van de pijlers van onze strategie, om het belang aan te kunnen duiden. Inmiddels zijn we vier jaar verder en hoeft het niet meer apart te worden benoemd, omdat het overal als vanzelfsprekend mee verweven is en het belang voor iedereen evident is.”

Veel meer beeldschermzorg

Zo wordt er inmiddels veel meer beeldschermzorg en leefstijlmonitoring ingezet. Daarmee kun je bijvoorbeeld opmerken dat mensen vaak naar het toilet gaan, dat zelf niet aangeven en zo wellicht al in een vroeg stadium opmerken dat er sprake is van een urineweginfectie.

“Maar je kunt daarmee ook iemands slaap- en eetpatroon volgen en tijdig ingrijpen als er zich hierbij opmerkelijke zaken voordoen. Dit zijn mooie voorbeelden van technologie waarmee je zaken kunt detecteren die je anders ontgaan waren.”

Mooie bijvangst

Verder is Zorgbalans organisatiebreed bezig met het implementeren van BproCare, dat alle alarmen en meldingen koppelt op de mobiele telefoons van de medewerkers. Een hele mooie bijvangst is volgens Pieterse dat je via dit systeem meteen kunt zien wie er allemaal in huis is en waar.

“Medewerkers ervaren dit als heel positief omdat ze weten waar hun collega’s zich bevinden en waar ze te bereiken zijn. Op een van de locaties was dankzij dit systeem de behoefte aan een extra nachtmedewerker overbodig geworden. Het kan dus een mooie bijkomstigheid zijn van een nieuwe technologische toepassing dat je een ontdekking doet die je niet had voorzien, maar waar je vervolgens mooi op kunt voortborduren.”

Lees de coverstory in ICT&health editie 1, die rond 15 februari verschijnt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?