Search
Close this search box.
Search
Door | IQVIA

IQVIA en Roseman Labs willen samen patiëntzorg verbeteren

IQVIA Nederland en Roseman Labs hebben een letter of intent getekend voor een strategische samenwerking tussen beide bedrijven. IQVIA is mondiaal actief op het gebied van data, technologie, geavanceerde analyses en expertise in het domein van gezondheidszorg. Roseman Labs ontwikkelt privacy enhancing technologies die het samenbrengen en analyseren van gezondheidszorgdata mogelijk moeten maken, zonder onderliggende gevoelige gegevens te openbaren.

De samenwerking zal volgens de initiatiefnemers onder meer bijdragen aan het verder optimaliseren van patiëntzorg en het genereren van wetenschappelijke inzichten. De komende periode gaan IQVIA en Roseman Labs intensief samenwerken om organisaties in de zorg inzicht geven in diagnostiek en uitkomsten van behandelingen in de dagelijkse praktijk, met ‘uniek sterke waarborgen voor privacy’, aldus een gezamenlijk persbericht.

Meer inzichten

De samenwerking tussen IQVIA en Roseman Labs maakt het onder andere mogelijk om meer innovatieve inzichten op het gebied van gezondheidszorg te genereren uit bestaande gegevens. Met het Virtual Data Lake van Roseman Labs kunnen gegevens uit verschillende bronnen virtueel samen worden gebracht, zonder dat de partners de gegevens met elkaar of IQVIA hoeven te delen of samen te voegen in een centrale database.

Deze nieuwe manier van werken kan toegepast worden op gegevens van IQVIA, haar klanten en derde partijen. Met deze nieuwe aanpak kunnen zorgpartijen de bescherming van patiëntgegevens en AVG-compliance eenvoudiger borgen in hun samenwerking.

Optimaliseren patiëntzorg

Met de technologie van Roseman Labs kunnen dan weer combinaties van gegevens worden gemaakt die eerder niet of moeilijk mogelijk waren. De belangrijkste toepassingen hiervan betreffen het verder optimaliseren van patiëntzorg en het genereren van wetenschappelijke inzichten.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de CTcue-technologie van IQVIA, die binnen de muren van het ziekenhuis ongestructureerde EPD data structureert, pseudonimiseert en toegankelijk maakt voor artsen en onderzoekers. In combinatie met het Virtual Data Lake van Roseman Labs kunnen zorginstellingen belangrijke informatie, gestructureerd door CTcue, vervolgens met sterke privacy garanties combineren met gegevens die niet in het EPD te vinden zijn.

De komende periode gaan IQVIA en Roseman Labs intensief samenwerken om organisaties in de zorg inzicht te geven in diagnostiek en uitkomsten van behandelingen in de dagelijkse praktijk, met uniek sterke waarborgen voor privacy.

Focus op healthcare

Ook in Nederland werkt IQVIA, sinds kort Innovation Partner van ICT&health, samen met en ondersteunt zorgpartijen zoals ziekenhuizen, patiëntenverenigingen, zorgprofessionals, overheid en bedrijfsleven: bijvoorbeeld bij klinische studies of verbetering van zorgprocessen. Begin 2022 heeft de organisatie in Nederland een aparte healthcare-divisie ingericht om zijn expertisegebieden beter in te zetten voor zorgspecifieke toepassingen.

In ICT&health 6 vertelt longarts Saar van Nederveen van het HagaZiekenhuis hoe CTcue-technologie ingezet is om middels een geautomatiseerde zoekopdracht ernstige astmapatiënten te vinden die recht hebben op een aanvullende behandeling. “Ik denk dat veel ziekenhuizen die niet in astma gespecialiseerd zijn hier heel veel baat bij kunnen hebben. Maar ook in de eerste lijn is het goed om zo’n tool in te zetten bij het vinden van onder- of overbehandelde astmapatiënten.”

Lees het hele diepte interview met Saar van Nederveen in ICT&health 6, die op 16 december verschijnt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?