Search
Close this search box.
Search

JBZ lanceert podcast voor kankerpatiënten

In de spreekkamer is een persoonlijk gesprek belangrijk, waarbij het gaat om het leren kennen van de persoon tegenover je. “Als zorgverlener wil je namelijk niet alleen informatie overdragen, maar juist een band opbouwen en de patiënt geruststellen”, zegt verpleegkundig specialist hematologie Om deze reden heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis als eerste in Nederland de podcast 'In behandeling: Kanker' gelanceerd.

Deze podcast is speciaal ontwikkeld voor kankerpatiënten en hun naasten en heeft als doel de persoon achter de ziekte te laten zien. Het Oncologisch Centrum heeft input verzameld van 25 patiënten en op basis daarvan zijn drie belangrijke onderwerpen naar voren gekomen: informatie, geruststelling en herkenning. Het doel van de podcast is om te laten zien dat voorlichting over een behandeling niet alleen draait om het zenden van informatie, maar juist om een persoonlijk gesprek waarin de mens centraal staat.

De podcast bestaat uit drie afleveringen van elk ongeveer 30 minuten, waarin een verpleegkundig specialist, een arts en een patiënt als ervaringsdeskundige met elkaar in gesprek gaan over respectievelijk chemo-, doelgerichte- en immuuntherapie. Daarnaast krijgt de luisteraar een rondleiding door het Oncologisch Centrum.

Kankerpatiënten centraal in podcast

De podcast biedt begrijpelijke informatie over diverse kankerbehandelingen, maar de focus ligt voornamelijk op de menselijke aspecten van de ziekte. Patiënten kunnen zelf bepalen wanneer en waar ze een aflevering beluisteren, en met wie. Carolien Burghout legt uit: “Medische brochures bevatten veel technische informatie, wat nuttig kan zijn voor patiënten, maar het negeert de menselijke kant van de behandeling. In onze podcast draait het om de persoon en beantwoorden we vragen zoals: ‘Hoe deel ik mijn diagnose met mijn dierbaren?'”

Ervaringsdeskundige

Hans Denteneer deelt in de podcast zijn persoonlijke verhaal als ervaringsdeskundige. Hij vertelt zijn ervaringen zoals ze zijn: eerlijk en oprecht. Voordat hij werd behandeld in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, had hij veel verhalen gehoord over kankerzorg en ziekenhuizen. Maar hij werd enorm goed ontvangen door het JBZ. Hans voelt zich veilig en begrepen door de zorgverleners en bewondert hun betrokkenheid. Ondanks dat hij bijna 70 jaar oud is, zoekt hij geen informatie op het internet over kanker. Als hij met zijn verhaal slechts één persoon kan helpen via de podcast, dan heeft hij zijn doel bereikt.

Familiegevoel

Carolien Burghout legt uit dat de podcast een meerwaarde heeft doordat patiënten beter geïnformeerd worden over wat hen te wachten staat tijdens een kankerbehandeling. Het hebben van kanker kan namelijk veel angst en onzekerheid veroorzaken. Door het luisteren van deze podcast hopen zij dat de spanning die de eerste behandeling met zich meebrengt, wat draaglijker wordt. Zorg moet zich richten op de mens en niet alleen op de ziekte, ook als het gaat om voorlichting. Kankerpatiënten moeten zich thuis kunnen voelen en echt gezien worden als persoon.

Elk jaar krijgen ongeveer 115.000 Nederlanders te horen dat ze gediagnosticeerd zijn met kanker, een diagnose die veel onzekerheden en emoties met zich meebrengt. Een jaar geleden werd voor kankerpatiënten de Compas-Y app ontwikkeld. Een laagdrempelig hulpmiddel dat vooral in de eerste fase na de diagnose van kanker houvast kan bieden.

Podcast

De podcast ‘In behandeling: Kanker’ is te beluisteren op alle platformen waar podcasts aangeboden worden. De podcast is mede tot stand gekomen door een donatie van ‘Walk and Dance to Fight Cance’ in ’s-Hertogenbosch, een evenement van ‘Stichting Fight cancer’.

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?