Het is niet eenvoudig om de juiste medische diagnose te stellen op basis van informatie op het internet. Dat blijkt uit een praktijkproef van de Consumentenbond in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eén op de vijf deelnemers komt met hun zoekopdracht op een verkeerde aandoening uit, aldus de consumentenorganisatie.
Wie medische informatie niet goed interpreteert of verkeerde adviezen aantreft op internet, kan de ernst van de situatie onderschatten. Patiënten kunnen zelf op een verkeerde manier aan het dokteren slaan in plaats van een arts te bezoeken. Het is daarom belangrijk om betrouwbare medische sites te raadplegen.Na een zoektocht op internet diagnosticeren sommige van de 115 bij de praktijkproef betrokken panelleden van de bond het Carpale tunnelsyndroom (geeft tintelingen in vingers, krachtverlies en soms pijn) onterecht als artrose, een tennisarm en zelfs de ziekte van Parkinson of de eerste verschijnselen van multiple sclerose. Ook bij een onschuldige draaiduizeligheid, veroorzaakt door een soort gruis in het evenwichtsorgaan (BPPD) komen de proefpersonen op allerlei foutieve diagnoses uit zoals lage bloeddruk, zuurstoftekort en een alcoholprobleem.
80% gebruikt internet voor medische info
Meer dan 4500 panelleden (80%) van de Consumentenbond (18-96 jaar) gebruikt internet als bron van medische informatie. 57 procent doet dat om erachter te komen wat zij zelf aan bepaalde klachten kunnen doen. Anderen willen meer weten over bepaalde behandelingen (44%) of het gebruik van geneesmiddelen (34%). Ook ervaringen lezen van anderen is voor velen reden om het internet op te gaan (30%).Deelnemers die niet op internet zoeken, geven als redenen:
- Dat ze liever naar de huisarts gaan
- De grote hoeveelheid aan medische informatie
- Dat het lastig is om te beoordelen of informatie betrouwbaar is
Probleem zelf oplossen
Ruim een kwart van de panelleden besluit hun probleem zelf op te lossen met zelfzorgmiddelen of door hun leefstijl aan te passen. Op basis van de gevonden informatie gaat 1 op de 3 panelleden naar de huisarts en vertellen de huisarts ook over de zoektocht op internet. Maar liefst 80% van hen kreeg een positieve reactie van de huisarts. Slechts 5 procent van de patiënten krijgt een negatieve reactie van de arts.De Consumentenbond heeft het onderzoek naar de betrouwbaarheid van online medische informatie uitgevoerd in samenwerking met de faculteit Huisartsengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De onderzoekers van deze faculteit zullen de resultaten verder analyseren en in een wetenschappelijk tijdschrift publiceren.
Over de praktijkproef
Van de 4590 deelnemers die in de enquête van januari hadden aangegeven het internet inderdaad als bron van medische informatie te gebruiken, selecteerde de bond 155 deelnemers voor een praktijkproef. Zij kregen ieder een afbeelding of beschrijving van een aandoening voorgeschoteld. Vervolgens vroeg de organisatie hen via Google te achterhalen om welke aandoening het ging. Dat bleek dus niet zo eenvoudig. De bond geeft daarom ook een aantal tips bij het zoeken van medische informatie op internet- Raadpleeg websites zonder reclame over geneesmiddelen en/of behandelingen.
- Ga na of er een betrouwbare organisatie achter de website zit. Vaak is deze informatie te vinden achter het tabblad ‘over ons’.
- Bezoek websites van patiëntenorganisaties. Zij stemmen veel informatie af met medici. Zorgkaartnederland.nl heeft een overzicht van 279 patiëntenorganisaties.
- Bezoek websites van beroepsverenigingen van (tand)artsen en apothekers. Deze bieden vaak ook informatie voor patiënten.
- Bekijk ook de websites van ziekenhuizen. Zij geven soms informatie over aandoeningen en behandelingen.
Voorbeelden van betrouwbare websites zijn volgens de Consumentenbond:
- thuisarts.nl: informatie gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen
- oogartsen.nl: gezamenlijke website van een aantal ziekenhuizen
- mlds.nl: over buikklachten, van de Maag Lever Darm Stichting
- nvdv.nl: patiëntenfolders van de wetenschappelijke vereniging van huidartsen
- kwf.nl: informatie over symptomen en behandeling van kanker
- allesoverhetgebit.nl: informatie van de beroepsvereniging van tandartsen
- apotheek.nl: informatie van de apothekersvereniging over ziekten en medicijnen
- rivm.nl: informatie over infectieziekten en bevolkingsonderzoeken
- kiesbeter.nl: overheidssite met keuze-informatie en informatie over aandoeningen