Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
2 november 2015
Artikel delen

Kanker vast te stellen met een druppel bloed – Nieuwsoverzicht van 2 november

Verder vandaag: Pepper-robot weer uitverkocht binnen een minuut – Google huurt expert geestelijke gezondheid – deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Kanker vast te stellen met een druppel bloed

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam (CCA) van VUmc hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium kan opsporen in een druppel bloed. Onderzoeker prof. dr. Tom Würdinger van het CCA vertelt hierover: ”Het is belangrijk om kanker zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen. De nieuwe techniek waarmee we kanker uit het bloed ‘lezen’ kan daar een grote rol bij spelen en kan hopelijk levens redden.”

De onderzoeksgroep ontdekte dat bloedplaatjes van kankerpatiënten RNA van de tumor bevatten. Bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed, maar recent onderzoek liet zien dat bloedplaatjes ook een belangrijke rol vervullen in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. De bloedplaatjes van patiënten met kanker bevatten unieke RNA-patronen waardoor kanker met een betrouwbaarheid van 96% kan worden opgespoord. De nieuwe technologie verkeert nog in een experimentele fase. Würdinger verwacht dat er binnen vijf jaar tests beschikbaar te hebben voor de eerste patiënten.

U kunt het artikel nalezen bij het tijdschrift Cancer Cell.

Weer batch van duizend Pepper-robots uitverkocht binnen een minuut

De Japanse robot Pepper blijft ongekend populair. Afgelopen zaterdag ging er weer een batch de verkoop in en ook die werd weer binnen een minuut uitverkocht. Pepper houdt mensen gezelschap en is daarom bijvoorbeeld geschikt voor ouderen. 

Het model dat zaterdag op de markt kwam, heeft een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo kan het robotje nu onthouden hoe mensen reageren en die data delen via een Kunstmatig Intelligent systeem dat gebaseerd is op Cloudtechnologie. Spreekt u goed Japans? En wilt u zelf ook een Pepper? 28 november gaat de volgende batch in de verkoop.  

Op Youtube vindt u een filmpje met een interview met de robot.

Google huurt expert op het gebied van geestelijke gezondheid in

Google Life Sciences heeft dr. Thomas Insel ingehuurd. Wat hij precies gaat doen, is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar Insel is een expert op het gebied van geestelijke gezondheid. Voor zijn aanstelling bij Google was hij dertien jaar directeur van het National Institute for Mental Health.

"Technologie kan een grotere impact hebben op de geestelijke gezondheidszorg dan op bijvoorbeeld de zorg voor hart- en vaatziekten, diabetes, kanker of andere ziekten," aldus Insel in een interview met Fusion.  "We bekijken nu al hoeveel stappen we zetten en hoe actief we zijn [wijst naar Fitbit om zijn pols], maar het is goed te doen om dat ook je stemming, je kennis en je angsten te gaan bijhouden." 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen