Search
Close this search box.
Search

Karine van ’t Land wordt nieuwe voorzitter KAMG 

Karine van ´t Land wordt per 1 januari 2023 de nieuwe voorzitter van de Koepel voor Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG). Ze is de opvolger van Elise Buiting die de afgelopen zes jaar betrokken is geweest bij KAMG en in die periode veel bereikt heeft. Karine van ´t Land is arts Maatschappij + Gezondheid en werkt voor meerdere organisaties in verschillende rollen. Bij het kennisplatform ICT&health is ze lid van de redactieraad .

Op 22 september 2022 stemden de leden van KAMG in met de benoeming van Karine van ’t Land, die daarmee met ingang van 1 januari 2023 het nieuwe gezicht wordt. De KAMG verenigt acht wetenschappelijke verenigingen van artsen die zich dagelijks inzetten voor een gezonde bevolking in Nederland. In totaal worden door de koepel de belangen van ruim 2.000 artsen Maatschappij + Gezondheid behartigd die aangesloten zijn bij afzonderlijke verenigingen.

Gevoel voor publiciteit

Karine van ’t Land is volgens KAMG de geschikte kandidaat voor dit voorzitterschap omdat ‘ze een duidelijke visie heeft op het vak die ze duidelijk uitdraagt en beschikt over een breed netwerk.’ Tevens heeft ze een goed gevoel voor publiciteit, onder het motto ‘als  je goede dingen doet, mag je dat ook laten zien.’ Van ’t Land heeft  de nodige ervaring met lobbyen, bijvoorbeeld met artikelen voor leefstijlgeneeskunde waarop zelfs Kamervragen volgden en middels het recente KAMG-essay ‘Samen Werken aan Volksgezondheid’.

Nieuwe voorzitter KAMG houdt van vernieuwing

Karine van ’t Land zet zich in voor de volksgezondheid door te verbinden, te verdiepen en te vernieuwen. Haar professionele identiteit als arts Maatschappij + Gezondheid vormt de basis voor al haar activiteiten zoals het nieuw verworven voorzitterschap bij KAMG. Met plezier blikt ze terug op het begin van haar loopbaan als jeugdarts op een consultatiebureau. Met name genoot ze van het werk met jonge gezinnen, de doorgevoerde innovaties en de samenwerking met gemeenten. Tegenwoordig werkt ze vanuit haar basis als arts Maatschappij + Gezondheid in verschillende rollen voor diverse organisaties. Voor Coöperatie Menzis is ze  actief als zorgexpert en adviseur voor preventie en voor de Aletta Jacobs School of Public Health aan de RUG werkt ze als docent.

Digitale verwijsplatforms

Bij ICT&health is ze hiernaast lid van de redactieraad, waar ze graag haar kennis en visie deelt. Onlangs schreef ze bijvoorbeeld  op dit kennisplatform een blog over de mogelijke inrichting van digitale verwijsplatforms. Ze vindt dat haar profiel goed aansluit bij de nieuwe functie bij KAMG, omdat KAMG staat voor innovatie in het verbinden van het sociale en medische domein. Dat zijn precies de thema’s waar haar interesse naar uitgaat. ‘Ik vind het belangrijk om mee te werken aan goede, laagdrempelige gezondheidszorg voor met name kwetsbare mensen. Preventie, e-health, innovatie en vooral ook heel praktische oplossingen zijn onderwerpen die daarbij regelmatig voorbijkomen.”

Van ’t Land werkt volgens mensen die haar goed kennen vooral vanuit de inhoud en heeft affiniteit met academisch werk. Daarbij heeft ze oog voor urgente en actuele thema’s binnen de publieke gezondheidszorg, zoals armoede en stress, planetary health, mentale veerkracht van de jeugd, effectieve inzet op preventie en de noodzakelijke keuzes die in de zorgsector moeten worden gemaakt.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?