Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

App moet kennis zorgprofessional verstandelijk gehandicapten vergroten

Mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking maken steeds vaker gebruik van reguliere zorgvoorzieningen zoals de huisarts. Hun specifieke zorgvragen en problemen worden echter soms pas laat herkend en kunnen door reguliere zorgverleners vaak niet snel beantwoord worden. Reden voor het Expertisepunt Verstandelijke Beperking om de Kennis-app LVB te ontwikkelen. Die helpt zorgprofessionals bij het herkennen van een licht verstandelijke beperking

Met behulp van deze app kunnen zij beter inspelen op de specifieke behoeften van mensen met een licht verstandelijke beperking, zo stelt het Expertisecentrum. Zo wordt aangegeven hoe het beste gecommuniceerd kan worden met mensen met een licht verstandelijke beperking en hoe hun zorgvragen sneller te herkennen zijn. Daarmee wordt de trend ondersteund dat verstandelijk beperkten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en alleen als het echt nodig is in een instelling.

App biedt tips, antwoorden

De app werd 17 mei gelanceerd tegelijk met het Kennis & Expertise Platform dat kennis deelt over mensen met een verstandelijke beperking.  Op het online platform van Expertisepunt Verstandelijke Beperking kunnen zorgprofessionals en betrokkenen in het netwerk rondom mensen met een beperking informatie, tips en antwoorden vinden op veel gestelde vragen zoals:

  • Hoe herken ik een (licht) verstandelijke beperking?
  • Hoe pas ik mijn communicatie aan
  • Waar moet ik op letten bij ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking?

Daarnaast is er informatie beschikbaar over de sociale kaart, zelfhulp-apps en onlinehulp. De Kennis-app LVB is te downloaden via de App Store en in de Google Play Store.

Vergroten kennis over verstandelijke handicap

Het Expertisepunt Verstandelijke Beperking is een initiatief van een groot aantal zorgaanbieders en zorgorganisaties uit Midden-Limburg in samenwerking met Zuyd Hogeschool, Zorgverzekeraar CZ en VGZ-coöperatie, Gemeente Roermond en Provincie Limburg. De doelstelling van het Expertisepunt is om kennis over mensen met een (licht) verstandelijke beperking te vergroten en huisartsen, hulpverleners en betrokkenen in het netwerk te ondersteunen in het vergroten van hun deskundigheid.

Behalve voor kennisdeling via het online platform en de Kennis-app LVB kunnen zorgverleners ook terecht voor advies en ondersteuning bij specifieke casussen. De nadruk  ligt altijd op ondersteuning van het netwerk en de zorgprofessional. Doel is dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking zo goed mogelijk worden ondersteund en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen