Search
Close this search box.
Search

Kennisbank Digitale Zorg voegt bedsensor toe

In de Kennisbank Digitale Zorg is nu óók informatie te vinden over de inzet van de bedsensor. Met een bedsensor kunnen zorgprofessionals op hun smartphone zien welke cliënten rustig in bed liggen, uit bed zijn of juist lang in dezelfde houding liggen. In eerste instantie was de bedsensor ontwikkeld om decubitus te voorkomen, maar in de praktijk wordt de bedsensor steeds breder ingezet.

Kortgeleden, in mei 2022, ging de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans live. Inmiddels wordt er in hoog tempo informatie toegevoegd over digitale technologie in de zorg. Het gaat niet alleen over technische info maar ook over de bijbehorende kosten van betreffende technologie. De meest recente toevoeging aan deze kennisbank is de bedsensor, die medio augustus 2022 is toegevoegd.

Decubitus voorkomen

Een bedsensor is een (lerend) systeem van bewaking met sensoren. Dit gebeurt via een bedplaat die op borsthoogte onder het matras wordt geplaatst en die een eigen smartphone-app heeft. In eerste instantie werd de bedsensor met name ingezet voor het voorkomen van decubitus. Zorgprofessionals kunnen namelijk op afstand monitoren hoe lang iemand in dezelfde houding ligt en bewoners bij wie dat nodig is helpen bij het wisselen van houding. Op die manier kunnen efficiënt doorligwonden worden voorkomen.

Bedsensor breder inzetten

De mogelijkheden van de bedsensor bleken in de praktijk echter nog veel groter. Door monitoring met een bedsensor zijn bijvoorbeeld minder onnodige controles in de nacht nodig en kunnen valincidenten worden voorkomen. Bij TanteLouise heeft men veel ervaring met deze technologie en is er veel praktijkinformatie verworven en geanalyseerd om deze nieuwe technologische innovatie te ontwikkelen en bruikbaar te maken voor de praktijk. Dit heeft ertoe geleid dat er diverse functionaliteiten aan de bedsensor zijn toegevoegd met een positieve invloed op het zorgproces, de kwaliteit van zorg, levenskwaliteit van de bewoner en het werkgeluk van de zorgmedewerkers.

Bedsensor geeft veel data

Een bekende bedsensor is de Momo BedSense van Momo Medical. Het is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van een bewoner wordt geplaatst. Deze is niet voelbaar voor de bewoner. De sensoren geven informatie over druk, houdingen en trillingen. Dit geeft inzicht in houdingswisselingen, bewegingen en kleine trillingen die duiden op de aanwezigheid van een hartslag en ademhaling. De data worden weergeven in een app die laat zien of en hoe lang de bewoner in bed ligt. Hoe lang hij of zij in dezelfde houding ligt, het rustniveau en of de bewoner bezig is zelf uit bed te komen.

Tijdens de nachtdiensten kunnen zorgmedewerkers via de bedsensor-app valgevaarlijke of onrustige bewoners op afstand monitoren. Zo wordt bekeken of deze bewoners binnen een bepaalde tijd weer zelf in bed gaan liggen. De nachtdienst hoeft deze bewoners dan niet onnodig te storen, wat rust creëert. Hierdoor is de inzet van mobiele bewegingssensoren niet meer nodig. Dit voorkomt valse meldingen, onnodige controles en zodoende kan irritatie en frustratie bij de bewoners voorkomen worden.

Sensoring & facts

Bedsensoren zijn een steeds bekender fenomeen in de zorg, gewoon omdat ze voor zorgorganisaties in de praktijk goed werken. Ook andere vormen van sensoring rukken snel op. Sensoren kunnen niet alleen in het bed gezet worden maar kunnen ook worden geplaatst op deuren of in de vloer; bijvoorbeeld om het valrisico te monitoren. Ook zitten er sensoren in slimme luiers die een zorgprofessional waarschuwen als een cliënt een nieuwe nodig heeft. Oók het monitoren met sensoren van ouderen die nog thuis wonen, kan interessante data opleveren. Zorgorganisatie SVRZ doet bijvoorbeeld een proef met sensoren die dementie bij ouderen kunnen detecteren. Het doel is niet om ze te betuttelen, maar juist om het gesprek aan te gaan zodat betrokkenen langer veilig thuis kunnen blijven wonen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?