Kinderen krijgen toegang tot medisch dossier UMC Utrecht - Nieuwsoverzicht van 23 september

ma 4 januari 2016 - 12:27
Mijn_UMC_Utrecht_tablet-scaled
ICT
Nieuws

Ook in het overzicht: Wanneer is een 'doorbraak' een doorbraak? - Zenuwen groeien dankzij 3D printing. Deel dit met #eHealth en #icthealth

UMC Utrecht geeft nu ook kinderen en hun ouders online toegang tot medisch dossier

Kinderen onder de zestien jaar kunnen nu ook online toegang krijgen tot hun online medisch dossier bij het UMC Utrecht. Na machtiging hebben ouders of voogden en curatoren of mentoren van wilsonbekwame patiënten inzage in het online dossier.  “Bij veel van de complexe ziekten die we in het WKZ tegenkomen is teamwork van behandelaars en ouders een absolute must,"aldus  Prof. dr. Kors van der Ent, kinderlongarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. "Gelukkig beschikken ouders vanaf nu over dezelfde informatie als wij en kunnen we samen het onderste uit de kan halen bij de behandeling.”

Wanneer is een 'doorbraak' echt een doorbraak?

Als u het over een doorbraak heeft, dan bedoelt u daar vaak iets anders mee dan de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dat blijkt uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh. De FDA mag iets al een 'doorbraak' noemen als uit de voorlopige (klinische) resultaten blijkt dat het duidelijk beter is dan bestaande medicijnen.   De onderzoekers lieten een groep van 600 mensen verschillende omschrijvingen zien van medicijnen en stelden daar vragen over. Aan het einde van de vragenlijst kregen de proefpersonen twee beschrijvingen te zien van een medicijn; de vraag erbij luidde: "Als u een levensbedreigende ziekte heeft, welk medicijn zou u kiezen?" Negentig procent van de mensen koos voor het medicijn met het woord 'doorbraak' in de omschrijving.

Zenuwen groeien dankzij 3D-prints

Beschadigde zenuwen herstellen vaak niet of niet volledig. Onderzoekers zijn er nu in geslaagd om met behulp van 3D geprinte 'geleiders' zenuwen te laten terug groeien bij ratten. De ratten konden na 10 tot 12 weken weer lopen. Het opnieuw laten groeien van zenuwen was al eerder gelukt bij rechte zenuwen. Met deze methode lukt het ook om complexere vormen te laten groeien. U kunt het artikel uit Advanced Functional Materials tegen betaling dowloaden.

Kunstmatige Alvleesklier geeft diabetes patiënt hoop

Daniel Wells hoeft zich minder druk te maken over zijn gezondheid dankzij een 'Kunstmatige Alvleesklier'. De twaalfjarige jongen uit Cambridge doet namelijk mee aan een test van de Universiteit van Cambridge. Het grote voordeel is dat de techniek drie maanden lang veilig gebruikt kan worden. Daarmee krijgen diabetes type 1 patiënten een rustiger en stabieler leven. "Daniel gaat nu weer naar school, na de zomervakantie. Het is dus de perfecte tijd voor dit goede nieuws dat de Kunstmatige Alvleesklier betrouwbaar is - een heel trimester lang,"vertelt Susan Wells, de moeder van Daniel tegenover Cambridge News. " Ze voegt eraan toe dat het zo fijn is dat Daniel kan slapen zonder over over het risico van hypoglykemie.