KNMG: WhatsApp wel veiliger, maar moet nog beter

11 april 2016
WhatsApp-end-to-end-encryption
Apps
Nieuws
Berichten, gesprekken, foto’s en video’s worden met de nieuwste versie van WhatsApp versleuteld verstuurd. Zo zijn WhatsApp-berichten uitsluitend nog te lezen voor de zender en ontvanger van dit bericht. En bijvoorbeeld niet voor het bedrijf WhatsApp, of voor een politie-, veiligheids- of inlichtingendienst.

In maart van dit jaar, voorafgaand aan het invoeren van de encryptie van WhatsApp-berichten, stelde de KNMG al dat het medici afraadt om WhatsApp te gebruiken voor het uitwisselen van patiëntengegevens, al vond het een verbod te ver gaan. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat WhatsApp niet voor dergelijke doeleinden gebruikt moet worden.

WhatsApp scoort hoger op EFF-scorekaart

De messagingdochter van Facebook scoort na het invoeren van de encryptie een voldoende op 6 van de 7 beveiligingscriteria, mede omdat de EFF scorekaart (van de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation) eveneens op 5 april 2016 geupdated is. De broncode is echter nog altijd niet beschikbaar voor controle door onafhankelijke derden op de aanwezigheid van fouten, achterdeuren en structurele beveiligingsproblemen.

KNMG-beleidsadviseur Sjaak Nouwt stelt: “Als het om patiënten gaat, horen artsen vertrouwelijk en dus veilig te communiceren. Het is voor artsen nu iets minder onveilig geworden om daarvoor WhatsApp te gebruiken, ik ben er dus blij mee. Máár, WhatsApp is nog niet op alle punten veilig, het kan echt nog beter. Ik raad artsen dus nog steeds aan te kiezen voor alternatieven die veiliger zijn.

Alternatieven nog altijd veiliger

Nouwt schreef eerder in het artikel Veiliger Alternatieven voor Whatsapp, zijn er andere messenger apps die nog steeds veiliger zijn dan WhatsApp. Die veiliger alternatieven scoren op de EFF-scorekaart nu al op alle 7 beveiligingscriteria een voldoende.