Search
Close this search box.
Search

KNMG: WhatsApp wel veiliger, maar moet nog beter

Messagingdienst WhatsApp maakt sinds 5 april gebruik van end-to-end encryptie. Dat moet het onderscheppen van via WhatsApp verstuurde informatie of content zoals afbeeldingen moeilijker maken. Een stap in de goede richting, vindt brancheorganisatie KNMG, maar nog niet afdoende om de messagingdienst veilig genoeg te maken voor het versturen van patiëntengegevens. Dat stelt KNMG-beleidsadviseur Sjaak Nouwt.

Berichten, gesprekken, foto’s en video’s worden met de nieuwste versie van WhatsApp versleuteld verstuurd. Zo zijn WhatsApp-berichten uitsluitend nog te lezen voor de zender en ontvanger van dit bericht. En bijvoorbeeld niet voor het bedrijf WhatsApp, of voor een politie-, veiligheids- of inlichtingendienst.

In maart van dit jaar, voorafgaand aan het invoeren van de encryptie van WhatsApp-berichten, stelde de KNMG al dat het medici afraadt om WhatsApp te gebruiken voor het uitwisselen van patiëntengegevens, al vond het een verbod te ver gaan. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat WhatsApp niet voor dergelijke doeleinden gebruikt moet worden.

WhatsApp scoort hoger op EFF-scorekaart

De messagingdochter van Facebook scoort na het invoeren van de encryptie een voldoende op 6 van de 7 beveiligingscriteria, mede omdat de EFF scorekaart (van de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation) eveneens op 5 april 2016 geupdated is. De broncode is echter nog altijd niet beschikbaar voor controle door onafhankelijke derden op de aanwezigheid van fouten, achterdeuren en structurele beveiligingsproblemen.

KNMG-beleidsadviseur Sjaak Nouwt stelt: “Als het om patiënten gaat, horen artsen vertrouwelijk en dus veilig te communiceren. Het is voor artsen nu iets minder onveilig geworden om daarvoor WhatsApp te gebruiken, ik ben er dus blij mee. Máár, WhatsApp is nog niet op alle punten veilig, het kan echt nog beter. Ik raad artsen dus nog steeds aan te kiezen voor alternatieven die veiliger zijn.

Alternatieven nog altijd veiliger

Nouwt schreef eerder in het artikel Veiliger Alternatieven voor Whatsapp, zijn er andere messenger apps die nog steeds veiliger zijn dan WhatsApp. Die veiliger alternatieven scoren op de EFF-scorekaart nu al op alle 7 beveiligingscriteria een voldoende.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?