Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
15 oktober 2018
Artikel delen

KNMP herziet Basisinstellingen AIS

De KNMP heeft samen met apothekers en softwareleveranciers het voorschrift over basisinstellingen van het apotheek-informatiesysteem (AIS) herzien. Apothekers kunnen met de aangepaste instellingen testen of het systeem een melding geeft wanneer er geen kinderdosering is voor het betreffende geneesmiddel. Verder zijn de overgevoeligheids- en zwangerschapscasussen uitgebreid met een extra controle en is de eerste uitgiftecasus vervallen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met het KNMP-voorschrift kunnen apothekers hun medicatiebewakingsinstellingen controleren en aanpassen om zo het veilig gebruik van medicijnen verder te vergroten, schrijft de KNMP.

Het Geneesmiddel Informatie Centrum en de KNMP-werkgroepen houden de medicatiebewaking up-to-date middels recente literatuur en praktische input van gebruikers. Tevens wordt de zorg complexer en kunnen apothekers steeds meer patiëntgegevens gebruiken in de medicatiebewaking.

Regelmatig herzien

Daarom is het volgens de KNMP van belang dat het KNMP-voorschrift regelmatig inhoudelijk wordt herzien. Om ook te zorgen voor relevante, actuele en praktische casussen heeft de KNMP de samenwerking opgezocht met de softwareleveranciers van een eerstelijns AIS en een aantal gebruikers.

Voor de gebruikers van Pharmacom is een eigen voorschrift beschikbaar om de basisinstellingen te controleren. Hierin zijn de wijzigingen van het KNMP-voorschrift waar mogelijk doorgevoerd.

Periodieke controle

De IGJ hanteert momenteel een jaarlijkse termijn voor het uitvoeren van de controle. De KNMP beveelt een periodieke controle van de basisinstellingen aan wegens de updates van het AIS en van de G-Standaard, ook als het voorschrift zelf niet is herzien. Vastlegging van de controle wordt vooralsnog aanbevolen op papier.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen