KNMP zet barcodescanner in voor eenvoudiger medicijninformatie

22 november 2018
medicijnenstrips
Samenwerking
Nieuws

Apothekersorganisatie KNMP heeft een barcodescanner geïntroduceerd op haar medicijnwebsite Apotheek.nl. Medicijnnamen typen moet hiermee verleden tijd zijn. Na het scannen van de barcode op het medicijndoosje komen websitebezoekers direct uit bij informatie over hun medicatie.

“Flucloxacilline, valaciclovir en nortriptyline. Slechts drie voorbeelden van medicijnnamen die niet eenvoudig te spellen en typen zijn, aldus Maaike de Wit, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP. ‘”De KNMP wil dat alle medicijngebruikers makkelijk en snel toegang hebben tot hun medicijninformatie op Apotheek.nl. Met een simpele scanopdracht - camera op smartphone, tablet of pc aanzetten - is dit nu mogelijk.” Reden voor de introductie van de barcodescanner is een recent gelanceerd samenwerkingsverband. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) van het ministerie van VWS gaf op donderdag 15 november het startschot voor beter vindbare en betrouwbare online medicijninformatie. De KNMP tekende toen met zes partners een intentieverklaring.

Eenvoudiger vinden medicijninformatie

De organisatie maakt voortaan onderdeel uit van het zogenoemde Netwerk Patiënteninformatie. Dit netwerk streeft ernaar de digitale zoektocht naar betrouwbare medicijninformatie eenvoudiger te maken. Patiënten moeten betrouwbare en begrijpelijke medicijninformatie beter kunnen vinden op het internet. Nu is dergelijke informatie online vaak moeilijk vindbaar of onvolledig. De lancering van de nieuwe barcodescanner op Apotheek.nl moet bijdragen aan het eenvoudiger vinden van betrouwbare en begrijpelijke informatie over medicatie. De barcodescanner werkt simpel, zo stelt de KNMP:
  • Ga naar Apotheek.nl.
  • Klik op de groene button met streepjescode of op de streepjescode in de zoekbalk.
  • Scan de streepjescode van het medicijndoosje.
  • De medicijninformatie verschijnt op het scherm.
De eerste concrete stap binnen het Netwerk Patiënteninformatie wordt genomen, is het aan elkaar koppelen van vier websites: van de medicijnautoriteit (CBG), het bijwerkingencentrum (Lareb), de huisartsen (NHG, Thuisarts.nl) en de apothekers (KNMP, Apotheek.nl). Onderzoeksinstituut Nivel, expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos en Patiëntenfederatie Nederland adviseren de deelnemers in het Netwerk. Met hun relevante kennis kan het Netwerk rekening houden met wensen en behoeften van medicijngebruikers in Nederland.

Vertrouwen basis

Minister Bruins noemde recent in een Kamerbrief vertrouwen van patiënten en zorgprofessionals in de betrouwbaarheid van medische gegevens een basis voor het slagen van digitalisering van de zorg. Vertrouwen speelt volgens Bruins een sleutelrol, zowel in andere stakeholders als in een goed raamwerk voor standaardisatie van opslag en uitwisseling van data in de zorg. De overheid gaat op dit gebied komend jaar samen met andere partijen concrete maatregelen doorvoeren.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!