Search
Close this search box.
Search

Koploperproject ambulance – SEH in Zeeland van start

Witte Kruis Zeeland en Adrz (Admiraal de Ruyter ziekenhuis) gaan samenwerken om de nieuwste versie van de digitale informatieoverdracht van ambulance aan Spoedeisende hulp (SEH) te realiseren en in gebruik te nemen. ICT-leveranciers Enigmatry en ChipSoft zijn betrokken bij het koploperproject voor de technische realisatie.

De samenwerking tussen de zorgaanbieders en hun leveranciers is het nieuwste koploperproject van het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’. In deze projecten werken regionale samenwerkingsverbanden van spoedzorgaanbieders samen met hun ICT-leveranciers om de digitale uitwisseling van gegevens tussen ketenpartners in de acute zorg te verbeteren. De verwachting is dat Witte Kruis Zeeland en Adrz in april 2022 de digitale informatieoverdracht van ambulance aan SEH gaan beproeven in de praktijk.

Derde koploperproject

De samenwerking in Zeeland is het derde koploperproject binnen het ROAZ Traumacentrum Zuidwest-Nederland. Andere koploperprojecten in de regio zijn eerder dit jaar begonnen in Rotterdam-Rijnmond (Regionale Ambulancevoorziening Rotterdam-Rijnmond, Maasstad Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Erasmus MC), Dordrecht-Rotterdam (Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC) en Westland-Haaglanden (Huisartsenpost Westland en ambulancedienst RAV Haaglanden).

Veel ambulancevoorzieningen dragen informatie al digitaal over aan de SEH. De samenwerkende partijen in Zeeland gaan nu met een vernieuwde versie aan de slag. Een belangrijk verschil is onder meer dat met de nieuwste informatieoverdracht de informatie meer gestructureerd kan worden vastgelegd in de ambulance en daarmee ook automatisch op de SEH verwerkt kan worden. Dit biedt voor de zorgverleners op de ambulance als de SEH voordelen.

Een ander verschil is dat de SEH nu inzage heeft in of de ambulance nog onderweg is of niet meer komt, omdat bijvoorbeeld het ziekenhuis van bestemming is gewijzigd. Ook kunnen op eenduidige wijze bijlagen worden verstuurd, zodat de SEH bijvoorbeeld direct kan zien of hetzelfde ECG nog een keer is ingestuurd. Tot slot voldoen de verbeterde ambulanceberichten aan het nieuwste Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA). Al deze verbeteringen leiden ertoe dat de SEH beter is voorbereid op de komst van de patiënt, waardoor de patiënt bij aankomst ook sneller de juiste zorg ontvangt.

Vernieuwde standaard digitale overdracht

Standaardeninstituut Nictiz heeft eerder dit jaar samen met partijen uit het zorgveld de berichtgeving voor digitale overdracht tussen ambulance en spoedeisende hulp (SEH) bijgewerkt. Zo moeten zorgprofessionals op de SEH sneller en beter voorbereid zijn op patiënten die per ambulance worden binnengebracht. Belangrijk als je bedenkt dat op de SEH vaak elke seconde telt, stelt Nictiz.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?