Kort zorgnieuws: 3D orgaanatlas; Verpleegkundeprijzen, en meer

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de 3D Human Organ Atlas met extreem hoge resolutie beelden van menselijke organen en de uitreiking van drie verpleegkundige prijzen tijdens het Zorg voor de Toekomst symposium van het CWZ. Verder ook aandacht voor het AI-project van dr. Inge Wortel voor het analyseren van celbewegingen.

3D Human Organ Atlas

Binnen het Human Organ Atlas Hub (HOAHub) project worden extreem hoge resolutie beelden van menselijke organen gemaakt. De beelden worden gecreëerd met behulp van de deeltjesversneller in Grenoble. Inmiddels zijn al van meer dan 50 organen dergelijke beelden gemaakt, zoals longen, hersenen, harten, nieren, milten en levers. De organen die voor deze 3D-atlas gebruikt worden, zijn afkomstig van lichamen van mensen die zich ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

De scans hebben een resolutie van 25 micron, wat ongeveer twintig keer de resolutie is van een klinische CT-scanner. Vervolgens kan worden ingezoomd op kleine gebieden met een resolutie van <1 micron, wat vijfhonderd keer de resolutie is van een CT-scanner. Bernadette de Bakker is arts en imaging-specialist en speelt een belangrijke rol bij de HOAHub. In onderstaande video legt ze uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is.

Zorg voor de Toekomst

Eind oktober werd het symposium ‘Zorg voor de Toekomst’ gehouden in het Auditorium van het CWZ. Centraal stond de uitreiking van drie verpleegkundige prijzen: de CWZ verpleegkunde wetenschapsprijs, de EBP (Evidence Based Practice) prijs en de verpleegkunde scriptieprijs. De genomineerden van elke categorie presenteerden tijdens het symposium hun onderzoeken.

Keetie Kreemers, verpleegkundig specialist orthopedie en traumatologie, won de CWZ verpleegkundige wetenschapsprijs. Zij deed onderzoek naar blaaskatheterisatie na een heup- en knieartroplastiek. De EBP prijs werd in de wacht gesleept door Yvette Vernooij, Laurien Kanis en Petra Woolderink, verpleegkundigen van afdeling C40 heelkunde. Zij vroegen zich af of patiënten voorafgaand aan een operatie konden douchen ter voorkoming van postoperatieve wondinfecties of dat douchen een effect zou hebben perioperatieve hypothermie. De derde prijs, de verpleegkundige scriptieprijs was voor Mieke Heitkamp – van Deursen, verpleegkundig specialist neurologie/neurochirurgie met haar onderzoek naar de ervaringen en ondersteuningsbehoeften tijdens de detoxbehandeling bij patiënten die lijden aan medicatie overgebruikshoofdpijn.

AiNed Fellowship Beurs

Dankzij de toewijzing van een AiNed Fellowship Beurs kan dr. Inge Wortel binnenkort starten met een onderzoeksproject getiteld ‘AI and Simulations for Decoding the Spatiotemporal Dynamics of Immune Responses’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Celbeweging is cruciaal in gezondheid en ziekte. Met microscopen kunnen wetenschappers die beweging filmen. Omdat deze filmpjes lastig te analyseren zijn, ontwikkelt het project van Inge Wortel AI om daarbij te helpen. AI versnelt zo nieuwe ontdekkingen in belangrijke onderzoeksgebieden zoals immunologie en kankeronderzoek.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de content van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?