Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: NEN7510 Oogziekenhuis; Depressie Connect; RvB Slingeland, en meer

De zomervakantie is in volle gang. Toch verzamelde de redactie ook deze week weer een aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws van deze week onder anderen aandacht voor het nieuwe Afpsrakenstelsen van Twiin, de NEN7510 certificering van het Oogziekenhuis Rotterdam en de verlengde aanstelling van twee RvB-leden in het Slingeland.

Verder ook aandacht voor de groei van de online community voor mensen met een depressie en het nieuwe end-to-end campusnetwerk van het UMCG.

Nieuwe versie Twiin Afsprakenstelsel

Twiin heeft versie 0.8 van het Afsprakenstelsel gepubliceerd. Daarin is nu ook de zorgtoepassing Basisgegevensset Zorg (BgZ) opgenomen. Die bestaat uit patiëntgegevens die (bijna) altijd nodig zijn voor continuïteit van zorg. Daarmee is deze set de basis voor een goede overdracht.

Inmiddels wordt de BgZ omarmd als landelijke standaard. Dit betekent ook dat die door steeds meer ziekenhuizen en andere zorgorganisaties gebruikt. wordt. De Twiin zorgtoepassing is ontwikkeld in samenwerking met NICTIZ, VIPP 5 en programma Registratie aan de bron.

NEN7510 certificatie voor Oogziekenhuis

Na een succesvolle audit in april heeft het Oogziekenhuis Rotterdam begin deze juli het certificaat Informatiebeveiliging (NEN7510) ontvangen. Een belangrijke mijlpaal voor het ziekenhuis dat, in lijn met de trend in binnen de zorg, steeds meer gebruik maakt van digitale hulpmiddelen. Daarom moet in het kader van de patiëntveiligheid ook steeds meer aandacht besteedt worden aan informatiebeveiliging.

De NEN7510 is een landelijke kwaliteitsnorm voor de zorg, die bepaalt of een organisatie haar informatiebeveiliging goed op orde heeft. De NEN7510 certificering toont aan dat op een vertrouwelijke, zorgvuldige en adequate manier met medische gegevens wordt omgegaan.

2000e deelnemer Depressie Connect

Depressie Connect bestaat uit twee van elkaar afgescheiden community’s. Eentje voor voor mensen met een depressie, of een depressieverleden en een aparte community voor naasten van mensen met depressie. Die tweede community heeft qua deelnemers nog een bescheiden omvang. De community voor mensen met een depressie heeft nu (meer dan) 2000 deelnemers.

Met meer dan 135.000 mensen die jaarlijks voor het eerst te maken krijgen met een depressie, lijkt en community met 2000 deelnemers een druppel op een gloeiende plaat. “We werken echter hard aan de doorontwikkeling van Depressie Connect! Suggesties zijn welkom: depressieconnect@depressievereniging.nl”, aldus de Depressievereniging.

Continuïteit in RvB Slingeland

De Raad van Toezicht van het Slingeland heeft met Jeltje Schraverus en Ton Hazekamp meerjarige verbintenissen gesloten. Daardoor blijen zij voor langere tijd aan als bestuurders van het ziekenhuis. Jeltje Schraverus is vanaf 1 juli 2020 betrokken bij het Slingeland Ziekenhuis. Aanvankelijk als ad interim voorzitter van de Raad van Bestuur.

Ton Hazekamp is vanaf augustus 2020 werkzaam voor het Slingeland Ziekenhuis; in eerste instantie als manager Finance & Control en sinds medio april als Lid Raad van Bestuur ad interim. Beide bestuurders ruilen de interim status in voor een vaste aanstelling en verbinden zich nu voor meerdere jaren aan het Slingeland Ziekenhuis.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?