Search
Close this search box.
Search

KPN breidt aanwezigheid in zorgsector uit met overname van Cam IT Solutions

KPN zet wederom een nieuwe stap in zorg met overname IT-beheersplatform CAM IT Solutions (CAM), een IT-dienstverlener actief in de zorg- en publieke sector in Nederland. De overname past naar eigen zeggen in de ambitie van de operator om te groeien in ICT-dienstverlening en de strategische focus op deze grootzakelijke sectoren.

CAM verzorgt voor ziekenhuizen, zorginstellingen en andere publieke organisaties betrouwbare, veilige en gebruikersvriendelijke toegang voor circa 50.000 gebruikers tot centrale toepassingen vanuit het CAMCUBE Private Cloud Platform. CAM neemt daarmee de zorg voor technisch beheer over en biedt daarnaast doorlopende ontwikkeling en innovatie van de IT-werkplekken en de achterliggende connectiviteit.

CAM gespecialiseerd in IT-werkplekken zorg

De zorg is voor KPN een strategische groeisector, zo stelt Frank van der Post, Chief Commercial Officer bij KPN: “Met de overname van CAM versterken we onze positie in de zorgsector, een sector die snel en in toenemende mate digitaliseert. CAM heeft zeer specialistische kennis in het leveren van IT-werkplekken voor zorgorganisaties.”

Gecombineerd met de technologische expertise, landelijke infrastructuur en distributiekracht in de zorgsector van KPN, moet de krachtenbundeling de operator helpen om breder in te spelen op de toenemende vraag naar integrale ICT-oplossingen en bijdragen aan de verdere digitalisering van de zorg, aldus Post. “Een belangrijke voorwaarde om zorg betaalbaar te houden en toekomstbestendig te maken.”

Willem Drijver, CEO van CAM, voegt hier aan toe dat KPN als strategisch partner een toekomstbestendige basis biedt voor de verdere ontwikkeling van CAM als toonaangevende healthcare platform provider in Nederland. De gerichte samenwerking moet leiden tot een slimme combinatie van diensten en gezamenlijke innovatie over de gehele zorgketen, waardoor wij onze klanten beter kunnen ontzorgen.”

Het in Nieuwegein gevestigde Cam IT Solutions is ruim 30 jaar actief en heeft 62 medewerkers in dienst. Het is nog niet duidelijk of de onderneming als autonome dochter verder gaat of binnen de zorgactiviteiten wordt opgenomen.

Benoeming Kees Donkervoort

KPN zette met de recente benoeming van Kees Donkervoort een belangrijke organisatorische stap in zijn zorgambities. Donkervoort (54) treedt september 2017 in dienst van KPN als Directeur Zorg. Onder hem zullen vallen voortaan alle activiteiten van KPN op het gebied van Zorg.

Donkervoort was directievoorzitter van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Met Donkervoort haalt KPN een topmanager binnen met veel ervaring in zorg. KPN heeft het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat het de zorg ziet als een belangrijke sector. In toenemende mate zoekt de operator, samen met zorginstellingen of partners, naar nuttige diensten die bovenop de connectiviteit geleverd kunnen worden.

Gestage uitbreiding footprint in zorgsector

KPN heeft de afgelopen jaren zijn footprint in de zorgsector gestaag uitgebreid. Allereerst op het gebied van connectiviteit, wat de basis is van de operatoractiviteiten. Dochter E-Zorg is verantwoordelijk is voor alle activiteiten die KPN vanuit haar ZorgCloud-platform aanbiedt. Via KPN ZorgCloud worden dagelijks 1 miljoen berichten uitgewisseld tussen 43.000 locaties. Dit maakt het voor huisartsen en apotheken mogelijk om in een veilige en betrouwbare manier te communiceren over patiënten en hun gezondheidsdiensten.

Verder levert KPN de connectiviteit voor het thuisdialyse-project van het Flevoziekenhuis, met volledige ondersteuning van een verpleegkundige en realtime monitoring vanuit dit ziekenhuis. Via het veilige E-Zorg-netwerk verzorgt KPN een betrouwbare realtime verbinding. Bovendien is het dialyse-apparaat zowel via het vaste als via een mobiele netwerk verbonden met het ziekenhuis, zodat er altijd een backup is.

Ook de in 2016 geïntroduceerde beveiligde chatdienst Zorg Messenger wordt geleverd en beheerd door KPN-dochter E-Zorg en biedt behalve veilig mailen en chatten sinds maart de mogelijkheid om videogesprekken te voeren of te starten vanuit een chat. Zorgmessenger kan gebruikt worden via een smartphone, tablet of pc. Zorgverleners kunnen collega’s of hun patiënten / cliënten uitnodigen voor een live gesprek met beelden.

Op het gebied van monitoren op afstand biedt KPN een dienst waarmee patiënten thuis een ECG kunnen krijgen of zelf kunnen afnemen om die te delen met zorgprofessionals. Dit spaart reistijd en tijd die anders opgaat aan routinecontroles. Zo’n 2.200 huisartsen gebruiken deze dienst al, waarmee op jaarbasis zo’n 14.000 ECG’s gemaakt worden.

In januari 2017 investeerde KPN al in Het Berlijnse Personal Medsystems GmbH. Dat heeft in samenwerking met cardiologen een set CardioSecur elektrodes ontwikkeld die een hartpatiënt zelf of met wat assistentie op de borst kan plakken om een elektrocardiogram (ECG) te maken. Een smartphone voorziet de vier elektrodes van stroom en registreert de signalen. Een patiënten-app kan de resultaten tonen en tips geven. De gebruiker kan de metingen ook doorsturen naar een behandelaar. KPN denkt er over de technologie ook in Nederland uit te brengen.

KPN Ventures, de investeringsdochter van de Nederlandse operator KPN, investeerde afgelopen april nog in Sensara, een Rotterdamse ontwikkelaar van een intelligent alarmeringssysteem voor preventieve ouderenzorg. Sensara combineert slimme sensoren met intelligente zelflerende software die continu in huis of in een zorginstelling het dagelijkse activiteitenpatroon registreren, zorgverleners en familieleden attenderen op ongebruikelijke situaties en alarm slaan als er iets mis is. De investering in Sensara past volgens KPN Ventures in de strategie van het investeringsvehikel om te investeren in digitale initiatieven op het gebied van zorg en connected home.

 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?