KPN investeert in Duitse leverancier mobiele hartmonitoringsoplossing

23 januari 2017
Nieuws

KPN Ventures, de investeringstak van de Nederlandse vast en mobiele operator, investeert in Personal Medsystems, een Duitse leverancier van diensten voor hartmonitoring. De investering past in de strategie van KPN Ventures om te investeren in digitale gezondheidsinitiatieven en om ICT-innovaties naar de Nederlandse markt te brengen.

Het zelf monitoren van lichaamsfuncties wordt steeds belangrijker, zowel voor preventieve doeleinden als om behandeling van gediagnosticeerde patiënten te verbeteren. Personal MedSystems zag mogelijkheden in deze mede door de zich ontwikkelende mobiele technologie gestimuleerde trend. Het resultaat is de CardioSecur, een smartphone-gebaseerd ECG-device dat direct feedback geeft of mogelijke symptomen van hartfalen wanneer en waar deze voorkomen. Gebruikers krijgen ook een advies wat zij vervolgens kunnen doen.

Verbetering zorgkwaliteit, kostenreductie

Herman Kienhuis, algemeen directeur van KPN Ventures, ziet veel potentie in digitale en mobiele technologie waarmee de kwaliteit van zorg verbeterd kan worden en de zorggerelateerde kosten kunnen dalen. Hij stelt dat CardioSecur van Personal MedSystems deze combinatie biedt voor zowel hartpatiënten als cardiologen. KPN doet mee aan een investeringsronde waarbij het 5 miljoen euro stopt in de Duitse onderneming. Verder zal de operator de komst van CardioSecur op de Nederlandse markt faciliteren. Andere investeerders zijn het Chinees-Duitse High-Tech Fonds en de NRW-Bank. De bestaande aandeelhouders - Seventure Partners en het High-Tech Gründer fonds – nemen ook deel aan de investeringsronde. Het in Frankfurt am Mainz gevestigde Personal MedSystems zal de financiering gebruiken om toekomstige groei en innovaties te stimuleren. De onderneming werd in 2008 opgericht door Dr. Markus Riemenschneider en Felix Brand. Bij de ontwikkeling van CardioSecur is samengewerkt met cardiologen en Duitse ziekenhuizen om het certificeerde CardioSecur-apparaat te ontwikkelen. Het device biedt volgens de onderneming ECG’s van klinisch niveau en bruikbare feedback en is eenvoudig door cardiologen en hartpatiënten te gebruiken.

KPN in ehealth

KPN is al langer zelf actief op het gebied van gezondheid, onder meer met zijn E-Zorg netwerk. Dit maakt het voor huisartsen en apotheken mogelijk om in een veilige en betrouwbare manier te communiceren over patiënten en hun gezondheidsdiensten. Op het gebied van monitoren op afstand biedt KPN een dienst waarmee patiënten thuis een ECG kunnen krijgen of zelf kunnen afnemen om die te delen met zorgprofessionals. Dit spaart reistijd en tijd die anders opgaat aan routinecontroles. Zo’n 2.200 huisartsen gebruiken deze dienst al, waarmee op jaarbasis zo’n 14.000 ECG’s gemaakt worden. KPN is als Innovatiepartner van ICT&health ook aanwezig tijdens het ICT&health Experience congres voor de zorg, aanstaande donderdag 26 januari in het Beatrix Theater te Utrecht. Zo verzorgt Andre van de Kasteele van KPN om half drie een seminar over de visie van KPN op zorg-op-afstand. Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Kom dan ook naar de Experience en claim hier uw GRATIS TICKET!

Hart monitoring

Enkele eerdere artikelen op het gebied van mhealth en hartmonitoring: Startup iBeat and Dr. Mehmet Oz launch watch for heart patientsNew patent for Apple, making an ECG with your watchECG handheld op markt tegen hartfalen bij jonge atletenWearable patch kan hartfalen eerder melden