Search
Close this search box.
Search

KU Leuven, Estée Lauder ontwikkelen app voor borstkankerpatiënten

The Estée Lauder Companies en KU Leuven hebben samen het ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund’ opgericht ten behoeve van het Leuvens Kankerinstituut. De samenwerking resulteerde ook in een app die het ongemak en de ongerustheid aanpakt die kankerpatiënten ondervinden door de neveneffecten van hun behandeling.

Het nieuwe BCRF fonds richt zich op de preventie, de behandeling en de genezing van borstkanker. Die aandoening is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in België bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar. Volgens de ontwikkelaars biedt de nieuwe app de mogelijkheid van directe gepersonaliseerde feedback over hoe borstkankerpatiënten thuis zelf hun symptomen kunnen verlichten nadat zij de symptomen via de app hebben doorgegeven.

Deze informatie wordt ook opgeslagen in het medisch dossier zodat arts en verpleegkundigen die achteraf met de patiënt in het ziekenhuis kunnen bespreken. Bij ernstige bijwerkingen worden de arts en de verpleegkundigen ingelicht zodat ze de patiënt kunnen contacteren en het behandelplan kunnen aanpassen.

App kan werken voor alle types kanker

De app zal ontwikkeld en getest worden in UZ Leuven en zal voor alle types kanker werken. Later zal hij ook beschikbaar zijn in alle ziekenhuizen die deel uitmaken van de nexuzhealth-cluster. Estée Lauder stelt 100.000 euro ter beschikking stelt voor de app. Het bedrijf voert al langer strijd tegen borstkanker via zijn Breast Cancer Research Foundation. Tot dusver haalde deze stichting zo’n 70 miljoen dollar op voor de strijd tegen borstkanker.

In België worden jaarlijks ongeveer 10 500 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. Ongeveer één vrouw op negen zal borstkanker krijgen voor de leeftijd van 75 jaar en Jaarlijks overlijden meer dan 2 300 mensen aan borstkanker.

Onlangs nog meldde de KU Leuven nog de ingebruikname van een nieuwe bestralingstoestel dat de patiënt twee keer sneller bestraalt dan de toestellen van de huidige generatie. Bovendien zou deze vele malen comfortabeler zijn. De aankoop van een tweede toestel is gepland voor 2018.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?