Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kunstgewrichtproducent Stryker gaat 3D-faciliteit bouwen

Stryker, een producent van kunstheupen en knieën, gaat proeven uitvoeren met het 3D printen van vervangende gewrichten. 3D printing wordt in de medische sector al langer toegepast voor zaken zoals het op maat uitprinten van kunsttanden en –kiezen, maar vindt nu steeds breder toepassing.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bij de presentatie van de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2015 stelde de Chief Financial Officer van Stryker, William Jellison dat de onderneming nog dit jaar een 3D-printing faciliteit gaat bouwen, zo meldt mddionline.

Omdat metaal niet eenvoudig te gebruiken is als grondstof voor 3D printing, zullen de metalen heupen en knieën die de kernproducten van Stryker vormen, niet snel vervangen worden door 3D-varianten. Het doel is wel om innovatieve, op kunststof gebaseerde producten te ontwikkelen die Strkyer een concurrentievoordeel kunnen geven.

Innovatieve producten

Een voorbeeld van innovatieve productie is het uitprinten van een scheenbeen basisplaat die een chirurg kan gebruiken om een knie-implantaat te plaatsen zonder cement te gebruiken. Een meer recent voorbeeld is een plastic knieschijf. Verder kan 3D-printing ingezet worden voor de productie van specifieke geometrische modellen die zonder de inzet van deze technologie niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij reconstructieve operaties van knieën.

Zeker de komende drie tot vier jaar zal er nog geen sprake zijn van het vervangen van de traditionele productie van metalen kunstheupen en knieën, zo stelt Jellison. Mogelijk dat dit over een jaar of tien wel op kosteneffectieve manier het geval kan zijn.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen