Search
Close this search box.
Search

Kunstgewrichtproducent Stryker gaat 3D-faciliteit bouwen

Stryker, een producent van kunstheupen en knieën, gaat proeven uitvoeren met het 3D printen van vervangende gewrichten. 3D printing wordt in de medische sector al langer toegepast voor zaken zoals het op maat uitprinten van kunsttanden en –kiezen, maar vindt nu steeds breder toepassing.

Bij de presentatie van de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2015 stelde de Chief Financial Officer van Stryker, William Jellison dat de onderneming nog dit jaar een 3D-printing faciliteit gaat bouwen, zo meldt mddionline.

Omdat metaal niet eenvoudig te gebruiken is als grondstof voor 3D printing, zullen de metalen heupen en knieën die de kernproducten van Stryker vormen, niet snel vervangen worden door 3D-varianten. Het doel is wel om innovatieve, op kunststof gebaseerde producten te ontwikkelen die Strkyer een concurrentievoordeel kunnen geven.

Innovatieve producten

Een voorbeeld van innovatieve productie is het uitprinten van een scheenbeen basisplaat die een chirurg kan gebruiken om een knie-implantaat te plaatsen zonder cement te gebruiken. Een meer recent voorbeeld is een plastic knieschijf. Verder kan 3D-printing ingezet worden voor de productie van specifieke geometrische modellen die zonder de inzet van deze technologie niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij reconstructieve operaties van knieën.

Zeker de komende drie tot vier jaar zal er nog geen sprake zijn van het vervangen van de traditionele productie van metalen kunstheupen en knieën, zo stelt Jellison. Mogelijk dat dit over een jaar of tien wel op kosteneffectieve manier het geval kan zijn.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?