KWF investeert 42 miljoen euro in oncologisch onderzoek

21 augustus 2017
Nieuws

KWF Kankerbestrijding financiert de komende tijd 73 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten met subsidies van in totaal 42 miljoen euro. De projecten beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde opsporing van kanker, nieuwe innovatieve behandeltechnieken, infrastructuur om oncologisch onderzoek te ondersteunen en betere nazorg voor kankerpatiënten.

De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. De 42 miljoen euro gaat naar verschillende fasen van kankerbestrijding. KWF ondersteunt 26 projecten (11 miljoen euro) om behandeling en het opsporen van kanker te verbeteren. 38 projecten (21 miljoen euro) richten zich op fundamenteel onderzoek, om meer te weten komen over het ontstaan van kanker. Een voorbeeld is het project van professor Sjaak Neefjes: in het LUMC onderzoekt hij het mogelijke verband tussen voedselvergiftiging en darmkanker.

Geld voor ondersteuning oncologisch onderzoek

Voor het eerst gaat er structureel geld naar projecten die de meest recente ontdekkingen in de praktijk brengen. Zo krijgen zorgverleners en patiënten de beschikking over de nieuwste behandelmethodes en inzichten die uit onderzoek zijn verkregen. Ook komt er geld beschikbaar voor infrastructurele initiatieven: voorzieningen die ondersteuning bieden aan het oncologische onderzoek in Nederland.

Een voorbeeld is het aanleggen van databases en biobanken voor grootschalige dataverwerking en -analyse. In deze categorie komt 9 miljoen euro beschikbaar voor 7 projecten. Het ProTRAIT-project onder leiding van het UMCG en MAASTRO Clinic waarover ICT&health vandaag ook publiceerde, wordt hier met name genoemd. Hiermee moet onderzoek naar het nut van protonentherapie verbeterd worden.

Investering in Hoogrisicoprojecten

Vanuit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds wordt bijna 9 miljoen euro aan kankeronderzoek besteed. Dit bedrag komt ten goede aan 22 projecten, waaronder 10 Bas Mulder Awards voor jonge, talentvolle onderzoekers en 8 Unieke Hoogrisicoprojecten voor baanbrekende onderzoeksideeën.

Een voorbeeld van zo’n Uniek Hoogrisicoproject is het ‘cancer on a chip’-onderzoek van dr. Dik van Gent (ErasmusMC). Hij gaat geneesmiddelen testen in kleine apparaatjes gevuld met kweekvloeistof, waaraan dunne plakjes tumorweefsel toegevoegd kunnen worden. Deze chips moeten het mogelijk maken om voor elke patiënt te bepalen of een behandeling zal aanslaan of niet. Voor de ontwikkeling van deze techniek komt ruim 170.000 euro beschikbaar uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds’.

Samen met Pink Ribbon kent KWF bovendien ruim een miljoen euro toe aan 2 nieuwe projecten op het gebied van borstkankeronderzoek. Zo ontwikkelt prof. Flora van Leeuwen (NKI) een model om voor elke borstkankerpatiënt het risico op hart- en vaatziekten na behandeling vast te stellen.