Laatste week januari tweemaal in teken van e-health

23 januari 2017
Nieuws

Deze week staat in het teken van e-health, met twee evenementen die ingaan op alle trends en ontwikkelingen, drempels en uitdagingen op het gebied van digitalisering in en automatisering van de gezondheidszorg. Zo is er voor de zorgprofessional op 26 januari de ICT&health Experience in het Beatrix Theater in Utrecht. En is op 21 januari de nationale e-healthweek van start gegaan, met tot en met 27 januari activiteiten door heel Nederland voor de consument.

Dit tweede evenement wordt georganiseerd door het ministerie van VWS en ECP. In totaal zijn er 220 partners uit Nederland die deelnemen aan deze eerste nationale e-healthweek. Het doel is om Nederlanders bewust te maken van wat e-health inhoudt en wat het fenomeen voor hen kan betekenen. Zo kunnen digitale toepassingen de zorg voor patiënten verbeteren en preventie en het monitoren van gezondheid gemakkelijker maken. Tijdens de e-healthweek kunnen mensen bij diverse zorginstellingen de mogelijkheden van e-health gaan zien.

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (die ook spreekt tijdens de ICT&health Experience, zijn de komende week bij diverse ehealthweek-Nederland activiteiten aanwezig. “Het gebruik van e-health maakt ontzettend veel mogelijk,” stelt minister Schippers. “Vanuit het comfort van je eigen huiskamer de zorg ontvangen die je nodig hebt of langer zelfstandig wonen in een ‘slim huis.’ Tijdens de e-healthweek laten allerlei organisaties zien wat zij doen en kunnen om de zorg beter en voor de patiënt zelf vaak eenvoudiger te maken. Ik roep iedereen op dat deze week zelf te gaan ervaren.”

Verplaatsing zorg naar eigen omgeving

E-health maakt het onder meer mogelijk dat de zorg zich kan verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer en dat patiënten mer regie over hun zorg krijgen, zo stellen de initiatiefnemers. Denk aan slimme apps die helpen om iemands conditie te verbeteren, beeldbellen met een huisarts of GPS-technologie die dementerenden de mogelijkheid biedt om veilig alleen naar buiten te gaan.

“Al deze innovaties kunnen nu al worden gebruikt, maar veel Nederlanders kennen ze niet of weten niet wat het voor hen kan betekenen. Door mensen kennis te laten maken met e-health hopen wij dat zij steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener,” aldus Arie van Bellen, directeur van ECP.