Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

LabPON ontvangt 100% Digital Award van Philips

Philips heeft het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) onderscheiden met de 100% Digital Award. Het pathologielaboratorium in Hengelo ontvangt de onderscheiding omdat het kan aantonen dat het volledig digitaal is gaan werken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Philips Digital & Computational Pathology reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal. 

LabPON is het derde laboratorium ter wereld dat de mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt. De eerste ontvangers van de onderscheiding waren het universiteitsziekenhuis van Granada (Spanje) en het Sint-Jan-Ziekenhuis in Brugge (België).

In Nederland zijn 28 van de 40 pathologielaboratoria inmiddels het pad van de digitalisering ingeslagen. 24 daarvan doen dit in samenwerking met Philips. LabPON was in 2015 het eerste laboratorium dat met Philips een digitale samenwerking aanging.

Digitale pathologie op roadmap VWS

Uit onderzoek van LabPON is gebleken dat na een volledige overstap van de traditionele werkwijze met microscoop naar digitale diagnostiek het laboratorium veel tijd en kosten kan besparen, vooral in logistiek en diagnostiek (promotieonderzoek van prof. dr. Alexi Baidoshvili, LabPON).

Daarnaast is de samenwerking tussen specialisten en het werken in multidisciplinaire teams (waaronder patiëntbesprekingen) verbeterd. Bovendien kan LabPON eenvoudiger zijn diensten op andere locaties aanbieden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport overweegt de digitalisering van pathologielaboratoria te steunen. Digitale pathologie is een van de 20 speerpunten in de ‘Roadmap’ van het ministerie op weg naar digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen