Laurentius begint met informatie-app voor darmpatiënten

15 maart 2019
Laurentius-Informatie-app-2
Patiënt
Nieuws

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond gaat patiënten ondersteunen met een Behandelwijzer App voor colonoscopie en darmkanker. Het doel is om patiënten zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een dikke darm onderzoek (colonoscopie) of op een behandeling voor darmkanker wanneer de uitslag van het onderzoek niet goed is. In beide gevallen biedt de Laurentius Behandelwijzer App alle informatie die de patiënt op dat moment nodig heeft, aldus het ziekenhuis.

Apps worden steeds vaker ingezet als een laagdrempelig hulpmiddel om patiënten te voorzien van relevante informatie – zoals Thuisarts - en voorlichting. De afgelopen jaren zijn tientallen van dergelijke apps gelanceerd, vaak in samenwerking tussen ziekenhuizen en app-ontwikkelaars. Een bekend voorbeeld is de ZwApp, een informatieve app voor zwangere vrouwen. Maar ook op veel andere gebieden wordt een behandel- of zorgtraject via een app gepersonaliseerd.

Goed geïnformeerd

Zo ook in het Roermondse Laurentius. Wanneer een patiënt in het ziekenhuis een colonoscopie moet ondergaan of behandeld wordt voor darmkanker is het van belang dat hij goed geïnformeerd is voor, tijdens en na de behandeling. Met de Laurentius Behandelwijzer App moet de patiënt de juiste informatie op het juiste moment krijgen. De app is overigens geen vervanging voor de persoonlijke begeleiding op de poli, maar een hulpmiddel waarop de patiënt kan terugvallen.

Gebruikers kunnen zelf in de app de behandeling selecteren en de datum van behandeling aangeven. Daaruit volgt een persoonlijke tijdlijn waardoor de patiënt precies weet wat hem staat te wachten op dat moment. Hierdoor komt hij beter voorbereid naar het ziekenhuis en zal hij minder onzekerheid ervaren, zo is het idee.

Digitale buddy

Maag-, darm- en leverarts Paul Bus omschrijft de behandelwijzer app een digitale buddy. “Hij begeleidt de patiënt door alle stappen heen: van de aanvraag van de colonoscopie tot de uitslag. Hij geeft tips en adviezen, je kunt video’s bekijken en hij stuurt – wanneer de patiënt dit toestaat – push berichten, zoals herinneringen.”

Als er na de colonoscopie dikke darmkanker of endeldarmkanker is geconstateerd, krijgt de patiënt ook toegang tot de Laurentius Behandelwijzer App voor darmkanker. Oncologisch chirurg Sofie Fransen vertelt dat de app tot stand is gekomen omdat patiënten aangaven er behoefte aan te hebben. “Daarnaast vinden wij het belangrijk om met de tijd mee te gaan en is de papieren informatie vervangen door digitale informatie.”

Gedoseerde informatie

Internist oncoloog Marien den Boer vult aan: “De Behandelwijzer App voor darmkanker biedt gedoseerd de informatie aan die de patiënt op dat moment nodig heeft. Ook kan hij zelf op elk moment van de dag informatie omtrent de behandeling raadplegen. Hierdoor zal hij zo optimaal mogelijk voorbereid naar het ziekenhuis komen.”

De Laurentius Behandelwijzer App is inmiddels ruim 200 keer gedownload. De eerste patiënten die er al gebruik van hebben gemaakt, noemen de app vooral zeer nuttig en erg gebruiksvriendelijk.