Bij Laurentius wordt een innovatief hartmonitoringshorloge in een proeftuin uitgebreid getest (foto: Cardiac Sense).

Laurentius start test met innovatief hartmonitoringshorloge

Laurentius gaat in een proeftuin de inzet van een slim horloge testen. Het gaat concreet om een draagbare monitor van CardiacSense die wordt ingezet bij patiënten met hartkloppingen. Het onderzoek met zo’n wearable is comfortabeler dan het huidige onderzoek met plakkers (elektroden) of onderzoek waarbij een kastje op de borst van de patiënt wordt geplaatst.

Het Laurentius Ziekenhuis is begonnen met een proeftuin, waarin het gebruik van een geavanceerd slim horloge voor hartmonitoring wordt getest. Het betreft een FDA-gecertificeerde draagbare hartmonitoringshorloge van CardiacSense, een innovatieve speler op het gebied van gezondheidstechnologie. Dit experiment heeft als doel het horloge te evalueren voor patiënten met hartkloppingen voor wie nadere diagnostische onderzoeken nodig zijn.

Belangrijk is het feit dat het dragen van dit horloge aanzienlijk comfortabeler is voor patiënten dan traditionele methoden. Gedurende een periode van drie maanden zullen verschillende patiënten het slimme hartmonitoringshorloge testen, waarna zal worden  besloten of deze innovatieve technologie daadwerkelijk een plek zal veroveren in de klinische praktijk.

Hartmonitoringshorloges & Cardiologie

Met de opkomst van slimme horloges in de medische wereld, wordt er steeds meer geïnvesteerd in technologieën die de cardiologie ondersteunen. Naast CardiacSense zijn er tal van andere merken, zoals Apple en Fitbit, die geavanceerde draagbare hartmonitoringshorloges aanbieden voor hartslagmetingen.

Zo biedt de Apple Watch-serie uitgebreide hartslagmonitoring, inclusief ECG-metingen en waarschuwingen voor onregelmatige hartslag. Ook Fitbit heeft zich gevestigd als een belangrijke speler op het gebied van fitnessmonitoring en hartslagmetingen. Bovendien zijn Garmin, Samsung en diverse andere merken actief bezig met het ontwikkelen van vergelijkbare technologieën.

Een sterk actueel voorbeeld van wat een slim horloge kan betekenen, zien we bij de BECA-studie die gefinancierd wordt door de Hartstichting. Bij dit onderzoek wordt een horloge ontwikkeld dat in staat is om een hartstilstand op afstand te signaleren en dit, samen met de locatie, door te geven aan een meldkamer.  

Speciale software én hardware

Het nieuwste CardicSense-horloge is de CSF-3, dat nog in januari 2023 werd goedgekeurd door de FDA. Eerder kreeg deze wearable al een CE-markering. Het horloge meet niet alleen vitale signalen zoals de hartslag, maar ook de zuurstofsaturatie. Bovendien is CardiacSense van plan om aanvullende toepassingen voor goedkeuring bij de FDA in te dienen en is in gesprek met Amerikaanse commerciële partners om het horloge in de tweede helft van 2023 daadwerkelijk op de markt te brengen. Het bedrijf heeft uitgebreide klinische tests uitgevoerd om de nauwkeurigheid van het horloge aan te tonen, met inbegrip van de monitoring van hartritmestoornissen, ademhaling en bloeddruk.

Wat dit horloge onderscheidt, is de speciale hardware die het gebruikt om bewegingsartefacten te elimineren, wat resulteert in uiterst nauwkeurige metingen. Eldad Shemesh, de CEO van CardiacSense, benadrukte de hoge gevoeligheid en specificiteit van het horloge bij het meten van de hartslag. Klinische gegevens die zijn ingediend bij de FDA toonden een indrukwekkende gevoeligheid en specificiteit van 99,6% aan voor het meten van de hartslag per slag in vergelijking met een traditionele Holter-monitor.

Experiment in Laurentius

Het experiment in het Laurentius Ziekenhuis, dat drie maanden zal duren, zal aantonen of dit geavanceerde polshorloge de medische professionals daadwerkelijk kan ondersteunen bij het stellen van nauwkeurige diagnoses en of het voor de patiënten een verbetering betekent ten opzichte van de bestaande methoden. Deze innovatie sluit in ieder geval goed aan bij de strategie van Laurentius, waarin digitale zorg een van de centrale pijlers is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?