Search
Close this search box.
Search

Leids Living Lab van start met bundeling e-health initiatieven

In Leiden is vandaag, 9 maart de officiele kick-off gehouden van het Nationaal Ehealth Living Lab (NeLL). Onder meer secretaris-generaal Erik Gerritsen en LUMC-hoogleraar Niels Chanvannes spraken tijdens de opening. Er werd onder meer nadruk gelegd op het belang van het opschalen van e-health innovaties via living labs zoals bij het LUMC.

In de nieuwe faciliteit in het Poortgebouw op het LUMC-terrein kunnen onder meer zorgverleners, patiënten en onderzoekers terecht om kennis te maken met nieuwe mogelijkheden en voor het testen van nieuwe toepassingen, zoals apps, sensoren en wearables, voor medische doeleinden. Het initiatief streeft meer samenwerking en onderling inspiratie na om e-health toepassingen op een hoger niveau van daadwerkelijke uitrol te krijgen.

Bij de oprichting van het NeLL werd samengewerkt met het ministerie van VWS en met de partners in de Medical Delta, het samenwerkingsverband van overheden, universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere kennisinstellingen in Zuid-Holland. In 2017 zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de start van het living lab.

Beoordeling gezondheidsapps

Met het NeLL, dat een begroting heeft van ‘enkele tonnen’, wil LUMC-hoogleraar Niels Chavannes landelijke en regionale e-health-initiatieven bundelen. Er zal onder meer gekeken worden welke van de circa 325.000 gezondheidsapps ook daadwerkelijke nuttig en zinvol zijn. Apps die met een goede beoordeling uit de test komen, moeten een keurmerk krijgen. Met de beoordelingen wil het NeLL een onafhankelijke Europese standaard zetten.

Meer over NeLL in de aankomende editie ICT&health. Publicatiedatum 17 april 2018.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?