Leids Living Lab van start met bundeling e-health initiatieven

In Leiden is vandaag, 9 maart de officiele kick-off gehouden van het Nationaal Ehealth Living Lab (NeLL). Onder meer secretaris-generaal Erik Gerritsen en LUMC-hoogleraar Niels Chanvannes spraken tijdens de opening. Er werd onder meer nadruk gelegd op het belang van het opschalen van e-health innovaties via living labs zoals bij het LUMC.

In de nieuwe faciliteit in het Poortgebouw op het LUMC-terrein kunnen onder meer zorgverleners, patiënten en onderzoekers terecht om kennis te maken met nieuwe mogelijkheden en voor het testen van nieuwe toepassingen, zoals apps, sensoren en wearables, voor medische doeleinden. Het initiatief streeft meer samenwerking en onderling inspiratie na om e-health toepassingen op een hoger niveau van daadwerkelijke uitrol te krijgen.

Bij de oprichting van het NeLL werd samengewerkt met het ministerie van VWS en met de partners in de Medical Delta, het samenwerkingsverband van overheden, universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere kennisinstellingen in Zuid-Holland. In 2017 zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de start van het living lab.

Beoordeling gezondheidsapps

Met het NeLL, dat een begroting heeft van ‘enkele tonnen’, wil LUMC-hoogleraar Niels Chavannes landelijke en regionale e-health-initiatieven bundelen. Er zal onder meer gekeken worden welke van de circa 325.000 gezondheidsapps ook daadwerkelijke nuttig en zinvol zijn. Apps die met een goede beoordeling uit de test komen, moeten een keurmerk krijgen. Met de beoordelingen wil het NeLL een onafhankelijke Europese standaard zetten.

Meer over NeLL in de aankomende editie ICT&health. Publicatiedatum 17 april 2018.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?