Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Limburgse Zuyderland zet COPD-pilot op met Luscii

Opnieuw gaat een ziekenhuis met thuismeet-app Luscii in zee om telemonitoring voor COPD-patiënten in te voeren. Ditmaal gaat het om een pilot bij het Zuyderland Medisch Centrum (Sittard-Geleen). De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en loopt de komende zes maanden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten met de longziekte COPD kunnen via de Luscii-applicatie sinds kort vanuit thuis meetwaarden insturen naar de poli Longgeneeskunde. Longarts Pathman Pasupathy licht de werking toe: “Wekelijks vullen patiënten op hun tablet een vragenlijst in en sturen ze hun saturatiewaarde door. Bij verslechtering van de situatie krijgen wij een melding en nemen we als het nodig is via telemonitoring (beeldbellen op de iPad) contact op met de patiënt.”

Ervaring met telemonitoring

De pilot is bedoeld om ervaring op te doen in het monitoren van COPD-patiënten op afstand. Monique van de Kragt, physician assistant op de poli, is blij met de pilot: “Voor patiënten, die door hun ziekte toch al minder energie hebben, is het natuurlijk fantastisch dat ze niet iedere keer naar de poli hoeven te komen. Deze pilot sterkt ons ook in de visie dat we de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt willen organiseren. Het is mooi dat we hiermee kunnen experimenteren.”

COPD kenmerkt zich door longaanvallen die vaak leiden tot ziekenhuisopname. Pasupathy: “Doordat we in deze pilot vaker inzicht hebben in de conditie van de patiënt hopen we deze longaanvallen en daarmee de ziekenhuisopnames te voorkomen.” In de afgelopen maanden heeft Luscii al vergelijkbare overeenkomsten gesloten met Reinier de Graaf (Delft), Jeroen Bosch (Den Bosch, ook voor hartfalen) en Treant Zorgroep (Noord-Nederland).

Over Luscii

FocusCura besloot in oktober 2018 de diensten cVitals en cContact door te ontwikkelen en te hernoemen tot een nieuw label genaamd Luscii. Onder de nieuwe noemer hoopte het bedrijf zijn telemonitoringdienst en beeldzorg-applicatie vaker te kunnen inzetten om de stijgende zorgvraag te kunnen bijbenen.

In januari 2019 kwam de volgende stap, toen FocusCura zijn Luscii-activiteiten verzelfstandigde. De e-health toepassing voor thuismeten wordt geleid door Daan Dohmen, oprichter en voormalig CEO van FocusCura. In bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt het platform al ingezet.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen