Search
Close this search box.
Search

Limburgse Zuyderland zet COPD-pilot op met Luscii

Opnieuw gaat een ziekenhuis met thuismeet-app Luscii in zee om telemonitoring voor COPD-patiënten in te voeren. Ditmaal gaat het om een pilot bij het Zuyderland Medisch Centrum (Sittard-Geleen). De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en loopt de komende zes maanden.

Patiënten met de longziekte COPD kunnen via de Luscii-applicatie sinds kort vanuit thuis meetwaarden insturen naar de poli Longgeneeskunde. Longarts Pathman Pasupathy licht de werking toe: “Wekelijks vullen patiënten op hun tablet een vragenlijst in en sturen ze hun saturatiewaarde door. Bij verslechtering van de situatie krijgen wij een melding en nemen we als het nodig is via telemonitoring (beeldbellen op de iPad) contact op met de patiënt.”

Ervaring met telemonitoring

De pilot is bedoeld om ervaring op te doen in het monitoren van COPD-patiënten op afstand. Monique van de Kragt, physician assistant op de poli, is blij met de pilot: “Voor patiënten, die door hun ziekte toch al minder energie hebben, is het natuurlijk fantastisch dat ze niet iedere keer naar de poli hoeven te komen. Deze pilot sterkt ons ook in de visie dat we de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt willen organiseren. Het is mooi dat we hiermee kunnen experimenteren.”

COPD kenmerkt zich door longaanvallen die vaak leiden tot ziekenhuisopname. Pasupathy: “Doordat we in deze pilot vaker inzicht hebben in de conditie van de patiënt hopen we deze longaanvallen en daarmee de ziekenhuisopnames te voorkomen.” In de afgelopen maanden heeft Luscii al vergelijkbare overeenkomsten gesloten met Reinier de Graaf (Delft), Jeroen Bosch (Den Bosch, ook voor hartfalen) en Treant Zorgroep (Noord-Nederland).

Over Luscii

FocusCura besloot in oktober 2018 de diensten cVitals en cContact door te ontwikkelen en te hernoemen tot een nieuw label genaamd Luscii. Onder de nieuwe noemer hoopte het bedrijf zijn telemonitoringdienst en beeldzorg-applicatie vaker te kunnen inzetten om de stijgende zorgvraag te kunnen bijbenen.

In januari 2019 kwam de volgende stap, toen FocusCura zijn Luscii-activiteiten verzelfstandigde. De e-health toepassing voor thuismeten wordt geleid door Daan Dohmen, oprichter en voormalig CEO van FocusCura. In bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt het platform al ingezet.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?