Lucien Engelen verlaat Radboudumc, REshape

26 september 2018
Lucien-Engelen-ICThealth
Digitalisering
Nieuws

Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center, gaat het Radboudumc per 1 januari 2019 verlaten. Lucien Engelen werkte sinds 2007 in het Radboudumc. Hij richtte het Radboudumc REshape Center op, bedoeld als kraamkamer van zorginnovaties. Engelen was ook voorzitter van de redactieraad van ICT&health. Hij werkte sinds mei 2018 parttime voor adviesbureau Deloitte.

Lucien Engelen is al jarenlang een bekend gezicht als het gaat om (inter)nationale trends en ontwikkelingen in ‘digitale health’. In zijn functie als directeur REshape had Engelen volgens het Radboudumc onder meer een belangrijke rol bij het openstellen van het patiëntendossier en implementatie van beeldconsulten (Facetalk). Ook stond hij aan de wieg van innovatieve projecten zoals continue monitoring, aanpassing van het opleidingsprogramma voor artsen en de oprichting van de Health Innovation School. Mede dankzij zijn visie op de toekomst van de zorg en de vorming van het Radboudumc REshape Center, staat het Radboudumc te boek als innovatief ziekenhuis. De raad van bestuur van het academisch ziekenhuis gaat op zoek naar een opvolger.

Lucien Engelen verder met 'vervolgvraag'

Engelen schrijft in een blog over zijn afscheid dat hij zich wil gaan richten op de vervolgvraag die de huidige (inter)nationale ontwikkelingen op het vlak van de digitale transformatie in ‘gezondheid’ met zich meebrengen. “Ik heb lang veel plezier beleefd aan het werken in een dynamische omgeving als het Radboudumc en daar veel energie van gekregen. En ondanks de ongelofelijke ruimte en steun vanuit de Raad van Bestuur die ik de afgelopen elf jaar kreeg, geloof ik niet dat ik die vervolgvraag het beste volledig vanuit de zorg zelf kan beantwoorden. Nu ook het iLab en de iBoard zijn ingericht om innovaties verder te brengen, is het voor mij tijd om mijn ervaring en netwerk in te zetten om de verbinding te maken tussen de zorg en nieuwe spelers die de zorg dwingen te veranderen.”

Veranderingen in werkzaamheden

Engelen droeg eind 2017 na een sabattical van een jaar zijn voorzitterschap van de Redactieraad van ICT&health over aan Lea Bouwmeester. Afgelopen mei werd hij een Edge Fellow bij het Deloitte Center of the Edge. Deloitte zei bij de benoeming te verwachten dat het door de samenwerking met Engelen zijn positie op het gebied van digitale gezondheid kan versterken. Engelen zou bij het Deloitte Center of the Edge parttime actief zijn als Global Strategist Digital health en dit werk combineren met zijn positie bij het REshape Center en adviseurschap van de bestuursraad van het Radboudumc. "Na de zomer heb ik mijn Radboudumc-rol opgezegd per 1 januari en ben ik op verkenning gegaan met een aantal spelers in dit veld," schrijft Engelen verder. "De komende tijd wil ik nog één dag verbonden zijn/blijven aan een innovatieve zorginstelling en wil ik één dag in de week energie en inspiratie ophalen voor mijzelf én teruggeven aan anderen. In gesprek met Deloitte bleken we ook op dit vlak goed bij elkaar te passen en hebben we onszelf blijvend voor ongeveer drie dagen in de week met elkaar verbonden."   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!